Do věznic na Vysočině se zatím vrátil jen zlomek amnestovaných

4. duben 2013
Zprávy z

Obě věznice v kraji Vysočina zůstávají poloprázdné. Po lednové amnestii odešly stovky odsouzených lidí na svobodu, zpátky se jich podle informací Českého rozhlasu vrátil jen zlomek. Vesměs se jedná o jedince, kteří na svobodě žít neumějí.

Příkladem je paní Lavičková, které nikdo neřekne jinak než Máňa. Je z jižních Čech, asi polovinu života strávila za mřížemi. Propustili jí hned v prvních lednových dnech a 7. ledna byla už zpátky ve vazbě, pak následoval soud a cesta do kriminálu ve Světlé.

O přesných počtech navrátilců věznice ve Světlé nad Sázavou a Rapoticích mluvit nesmějí. V obou zařízeních s normální kapacitou přes 700 odsouzených, je ale v tuto chvíli jen kolem 400 vězňů.

V souvislosti s amnestií a s poloprázdnými věznicemi se mluvilo i o propouštění zaměstnanců věznic. Zatím k tomu nedošlo. Stát má v květnu zrušit věznici v Drahonicích na Žatecku a tamní pracovníky musí rozptýlit do ostatních zařízení.

Mužská věznice v Rapoticích své neobsazenosti využívá, odsouzené přestěhovali do nových ubytovacích prostor a ty staré opravují.

autor: mik
Spustit audio