Do Vánoc v Jihlavě otevřou nový azylový dům pro muže. Bude v Mlýnské ulici

24. listopad 2021 07:00

Klienti Střediska křesťanské pomoci Jihlava budou do Vánoc pravděpodobně bydlet v novém. Chystá se totiž otevření nového azylového dům pro muže na Mlýnské ulici.

Jihlava bude mít nový azylový dům pro 22 mužů, kteří se ocitli na ulici nebo v bytové nouzi. Nově zrekonstruovaná třípatrová budova na Mlýnské ulici nahradí starý azylový dům na Čajkovského, který je podle pracovníků Střediska křesťanské pomoci nevyhovující.

„Jsme v prvním podlaží, kde začínají byty, je tu celkem devět bytových jednotek.“ David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci v Jihlavě otevírá dveře do pokoje v novém azylovém domě na Mlýnské ulici v Jihlavě.

Říkáme tomu mikrobyt

„Volili jsme inovativní koncept, chceme, aby byl v bytě klient sám. Jeden muž na jeden byt, říkáme tomu mikrobyt.“ Pokoje mají zhruba 10 metrů čtverečných a najdeme tam lednici, dřez, sprchu a toaletu.

Azylový dům Jihlava, Mlýnská ulice

Klienti mohou služby azylového domu využívat po dobu 12 měsíců a jak upozorňuje David Chlupáček, služby nejsou bezplatné. „Azylový dům není bezplatný, podle zákona je to sociální služba, kde se platí ubytování. Azylový dům je ubytování na dobu přechodnou, je to sociální služby prevence.“

Mlýnská ulice

Pracovníci Křesťanského centra pomoci budou také proto vybírat takové klienty, u kterých předpoklad návratu do běžného života existuje. Platit v domě budou také přísná pravidla. Ani to ale obyvatele Mlýnské ulice evidentně neuklidňuje. „Uvidíme, třeba to bude dobrý. Člověk se bojí. Kdo se nebojí, tak je buď opilý nebo blázen,“ podotkl oslovený pan Jiří.

Nový azylový dům na jihlavské Mlýnské ulici stál kolem 16 milionů korun. Klienti by se tam mohli přesunout už před Vánoci.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související