Do polévek, omáček, salátů. Pórek je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem minerálů
Pórek je menší příbuzný cibule a má jemnější chuť. K jeho typické chuti přispívají esenciální oleje s obsahem síry, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Je to nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem minerálů.
Kořínky před přípravou odkrojte, staré a tuhé vnější listy odstraňte. Pórek dobře umyjte vodou. Nejlepší je rozříznout jej podélně na polovinu. Tímto způsobem lze snadno odstranit i částečky zeminy nebo písku, které se mohly dostat dovnitř. Pórek lze použít syrový například v salátech či jako ozdobu jídla anebo vařit v dušených pokrmech, polévkách a omáčkách.
Jeho chuť a vůně se dobře hodí k rybám, masu, ale i k dalším druhům zeleniny. V chladničce lze pórek uchovávat v zásuvce na zeleninu asi pět dní. Lze jej také zmrazit v blanšírované formě. Při nákupu se snažte vybírat pórek s co nejdelší bílou částí stonku, protože právě ta je nejcennější.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.