Do opravy výtluků už se pustili silničáři na Vysočině

20. únor 2019

Silničáři na Vysočině využili teplého počasí, jejich práce je ale jen provizorní. Za pár měsíců budou díry opravovat znovu. K pořádné opravě jim chybí pořádný asfalt.  

Přestože je terpve polovina února, silničáři už opravují škody po letošní zimě. Díky teplému počasí mohli vyjet na cesty a zacelit alespoň největší díry v silnicích. Ty má na svědomí letošní zima. Kvůli teplotním výkyvům a větší spotřebě posypových materiálů se totiž na mnoha místech vytvořily větší výtluky, než bylo v minulých letech obvyklé. Jako.

„Musí se vymést odvody, vysušit, popřípadě když je tam led, tak vysušit hořákem, vymést, pak se tam položí studená balená a zvibruje se - a tím pádem je díra hotová. Opravuje se to studenou balenou a v létě teplou balenou“, říká krajský silničář Jiří Procházka. Reportérka Českého rozhlasu Vysočina ho zastihla, jak se svými kolegy zaceluje výtluky, které ve vozovce po zimě zůstaly u Vyskytné na Jihlavsku. Jen tady jich na několika metrech vzniklo hned pět.

Teplejší počasí sice umožňuje silničářům výtluky opravit efektivněji, stejně jde ale stále jen o provizorium. Teď silničáři doslova látají aspoň ty největší díry, které hrozí poškozením projíždějících aut. Během několikadenního oteplení stihnou silničáři opravit i desítky kilometrů vozovek. Na kompletní opravy si ale budou muset řidiči ještě pár měsíců počkat, až se rozjedou obalovny a bude k dispozici teplá balená směs.

Kromě oprav stávajících silnic vzniknou i nové. Nový obchvat dostanou Velký Beranov a Nové Veselí. Stavět se bude také na silnici 602 na hranicích kraje směrem na Pelhřimov a u Dušejova a Sedlišť, kde chce hejtmanství dokončit poslední úsek na trase Jihlava - Pelhřimov. Do konce letošního roku se dočká opravy rovněž most v Třebíči, a do prosince 2020 by měly být hotové úpravy silnice s číslem 360 na trase Střítež - Štěpánovice, kde se začne pracovat taky už v tomto roce. Stavět se bude také kruhový objezd u VODAKu v Humpolci, oprava čeká také průtah Třeští. Krajský úřad plánuje celkem 150 staveb, do kterých plánuje investovat 1,1 miliardy korun.

Spustit audio