Do Kouzelného světa hraček vás zavede novoměstské muzeum. Nejstarší „kousky“ pamatují rok 1890

16. červenec 2020

Městské Muzeum v Novém Městě nad Metují na prázdniny připravilo potěšení pro malé i velké výletníky - výstavu Kouzelný svět hraček. Hry a hračky mají velmi dlouhou historii, tvořily součást dětského světa, ale také vždy odrážely dobové kulturní prostředí. Hračky v pravém slova smyslu už měly děti starých Egypťanů nebo Sumerů. Nejvíce jich však vzniklo v Orientu. 

Podle hraček, které se našly například ve starých řeckých dětských hrobech, měly děti už tenkrát v oblibě chrastítka, panenky, káču nebo houpačku. Redaktorku Romanu Pacákovou do Kouzelného světa hraček v Městském muzeum v Novém Městě nad Metují uvedla muzejnice Martina Grymová.

Čtěte také

Dětské hry a hračky měly v minulosti především připravovat děti na život v dospělosti a budoucí povolání. Proto i na výstavě Kouzelný svět hraček v novoměstském muzeu najdete především zmenšeniny různých řemeslných pomůcek a dílen pro chlapce a dokonalé kopie domácího zařízení pro holčičky.

Nejstarší hračky jsou z roku 1890 a výstava sleduje vývoj světa hraček asi do poloviny 20.století. Pozornost návštěvníků budí například kuchyňská kamna z Rakouska-Uherska, která jsou funkční, malé hospodyňky si v nich mohly opravdu zatopit a z komína stoupal kouř.

Do Kouzelného světa hraček vás zavede novoměstské muzeum

Kuchyňky domácích výrobců nebo dovezené z německých hračkářských center se uchovaly od 19. století. Nebyly to jen kuchyňky a pokojíčky, ale také například obchody, školy, pro chlapce koňské stáje a jiné.

Na výstavě uvidíte také dobové stavebnice, stolní hry, dozvíte se, kam až sahá historie puzzle, jak oblíbena byla domácí loutková divadla a kde ke svému jménu přišel plyšový medvídek Teddy.

Čtěte také

Výstava Kouzelný svět hraček není jediným lákadlem, které Městské muzeum v Novém Městě nad Metují pro rodiny s dětmi na prázdniny připravilo.

Najdete tam také stálé expozice - sál řemesel, barokní lékárnu, výstavu o historii hodinek Prim či Novoměstský měšťanský betlém. Otevřeno je také volně přístupné pozdně gotické sklepení pod Spolkovým domem s výstavou obrázků dětí z MŠ v Krčíně.

V sobotu 18. července jste také zváni na tradiční Muzejní staročeské trhy ve venkovních prostorách muzea a Spolkového domu od 9 do 17 hodin.

Městské muzeum Nové Město nad Metují
Pokud navštívíte překrásné Nové Město nad Metují, takzvanou "Bránu do Orlických hor", zavítejte také do městského muzea, kde na vás čeká například barokní lékárna nebo unikátní Měšťanský betlém.

Můžete se těšit na lidová řemesla a trhy, ukázky rukodělných dovedností, dílničky pro děti a bohaté stylové občerstvení.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.