Do kempů na Vysočině míří zahraniční turisté, přijeli i z druhého konce světa

30. červen 2024 13:00

Téměř milion 570 tisíc nocí strávili lidé minulý rok v hromadných ubytovacích zařízeních na Vysočině. Průměrně pak v regionu návštěvníci pobyli 3 a čtvrt dne. Vychází to z dat společnosti Vysočina Tourism.

Letos už první hosty před prázdninovou sezonou hlásily kempy i luxusnější hotely. Například v kempu Vidlák u obce Opatov na Třebíčsku parkují svůj karavan převážně zahraniční turisté. „Přijížděli už od začátku dubna. Teď jich je tu asi dvacet, dvacet dva,“ hlásila už v polovině června Lilien Vinke, která kemp Vidlák provozuje s manželem.

Vrchol sezony zažívají pravidelně v srpnu, i letos je na tento měsíc kapacita plná. „Tento rok mám víc rezervací než minulý rok. A to jsou taký Češi, Holanďané, Němci. Protože jsme mezi dvěma městu UNESCO Třebíčí a Telčí,“ vysvětluje Vinke. Do kempu tak našli cestu třeba i turisté z daleké Austrálie.

Kemp vidlák je oblíbeným cílem zahraničních turistů, protože leží mezi dvěma městy UNESCO

U vody stojí už teď zaparkovaných pět karavanů s holandskou espézetkou a jeden s německou. Patří berlínské rodině, která na Vysočinu vyrazila za levnou dovolenou. „Protože jsme hledali nějaké pěkné místo na kempování s dítětem a tady máte všechno. Obecně relaxujeme. Jenom relaxujeme. Děláme si malé výlety na kole. Myslím si, že je to tu trochu levnější než v Německu, ale není to tak velký rozdíl. Ale my jsme z Berlína a Berlín je taky levnější,“ vysvětlují vesele.

Penziony kapacity mají

Některé penziony v regionu zatím ještě na léto volné kapacity mají. Napříkld majitel hotelu v Jimramově Marek Štukhejl letos eviduje hlavně domácí hosty, kteří preferují víkendové pobyty. „Samozřejmě víkendy se poslední období plní víc a víc, ale v týdnu ještě volné kapacity v pohodě najdeme. A máme české hosty samozřejmě hlavně. Dělí se to na Jihomoravský kraj, kraj Vysočinu, Pardubický a Středočeský kraj – to jsou návštěvníci, kteří k nám nejvíc putují,“ ríká.

Podle dat společnosti Vysočina Tourism loni návštěvníci  nejčastěji na Vysočině mířili do jihlavské zoologické zahrady, Telče a Žďáru nad Sázavou.

Spustit audio