Divoká prasata zorala sjezdovku u Jihlavy

12. říjen 2012
Zprávy z

Po sjezdovce Šacberk u Jihlavy se prohnala divoká prasata. Za sebou zanechala pořádnou spoušť.

Po sjezdovce Šacberk u Jihlavy se prohnala divoká prasata. Za sebou zanechala pořádnou spoušť. Zřejmě kvůli možné potravě rozorala asi tisíc metrů čtverečních. Místy jsou rýhy hluboké až třicet centimetrů.

Proti divokým prasatům nezabraly ani lidské vlasy, které tam provozovatel kvůli plašení kanců rok co rok pohazuje. Že toto řešení nezabere vždycky, potvrdil Regionu myslivec Lubomír Dohnal: "Nikdy to není stoprocentní. Na ty vlasy si časem zvyknou a přestanou je cítit."
Rozoranou sjezdovku od hladových divočáků teď musí dát provozovatel Pavel Havlíček se svými kolegy dopořádku, zimní sezona se totiž pomalu blíží. "Rukama to musíme všechno poskládat zpátky na své místo, udusat nohama, případně lopatama a pak ještě technikou. Hmotná škoda nám sice žádná nevznikla, ale té práce," povzdychl si Havlíček.
Divoká prasata nemají v Česku v oblibě pouze sjezdovky, ale čas od času se vypraví za potravou třeba i na golfová hřiště. Jako napříkad na začátku letošního roku, kdy zvířata rozorala hřiště v Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Tam šly však škody do statisíců.



autor: Lucie Maxová
Spustit audio