Díky chytrému vypínači bude méně odběratelů bez proudu a opravy poruch zvládnou energetici rychleji

25. říjen 2022 08:49

Vichřice, bouřky, silné sněžení nebo námraza – rozmary počasí často pociťují i domácnosti při výpadcích dodávek elektřiny. Energetické společnosti se problémy snaží eliminovat s pomocí takzvaných smart technologií. Například společnost EG.D letos na svém distribučním území nainstaluje 15 recloserů.

Jedno z těchto zařízení je nově u Pluhova Žďáru na Jindřichohradecku. „Jelikož dáváme nové zařízení tohoto typu, tak jsme vyměnili i sloup, na kterém je recloser osazený. Zároveň měníme vodiče mezi nejbližšími sloupy, abychom nemuseli na vodičích dělat spojky. Každá spojka je totiž potencionálním poruchovým místem,“ vysvětluje technik jindřichohradecké správy EG.D Jiří Franěk.

Zařízení, kvůli kterému bylo potřeba sloup vyměnit, je takzvaný recloser usazený na malé plošině těsně pod vedením. „V současné době, pokud by se stala porucha někde na konci této linky, došlo by k vypnutí celé linky až z rozvodny Jindřichův Hradec. My zhruba do poloviny linky umístíme recloser, který při poruše vypne jenom část od recloseru ke konci linky, a dalších čtyřicet trafostanic před recloserem zůstane zapnutých, odběratelé elektrické energie nic nepoznají,“ popisuje technik.

Recloser je vlastně chytrý vypínač, který neustále komunikuje s dispečinkem. Nejen, že díky tomuto zařízení zůstane při poruše bez proudu méně odběratelů, ale i samotné bezproudí může trvat kratší dobu.

Čtěte také

„Dispečer díky informaci od recloseru pozná, kde porucha je, vysílá na místo pohotovostní službu, která dokáže poruchu odstranit daleko dřív, než kdyby problémové místo technici hledali po celé lince. Odběratelé, kteří jsou zasaženi tou poruchou, se tak dočkají dřívějšího obnovení dodávek elektrické energie,“ potvrzuje Jiří Franěk.

Chytré vypínače začala společnost EG.D testovat už před deseti lety. Protože se jejich provoz osvědčil, síť teď zahušťuje. „Nedáváme je nahodile, ale kolegové dlouhodobě vybírají problematické úseky po celé síti. Nesoustředíme se jen na některá místa, ale cílem je, aby reclosery byly v síti rozmístěné rovnoměrně, aby byla dodávka elektrické energie odběratelům zajištěna,“ uvádí mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Na celém Jindřichohradecku a Pelhřimovsku letos technici na vedení vysokého napětí nainstalují 15 nových dálkových vypínačů. Celkem jich v celé rozvodné síti této společnosti, která má 66 tisíc kilometrů vedení, bude přes 150.

Spustit audio

Související