Digitalizace postupně likviduje malá vesnická kina

26. únor 2013
Zprávy z

Vesnická kina zanikají. Právě zrušili například kino v Moravských Budějovicích. Menší města a obce totiž nemají peníze na nové promítačky. Jenže distributoři už většinu filmů dodávají pouze v digitální podobě a ty se na starých přístrojích promítat nedají.

Na Třebíčsku už promítají poslední dvě kina - v Třebíči a Jemnici.

Moravské Budějovice se dlouho držely nad propastí, kam ale zákonitě musely nakonec spadnout, protože tamní kino provozovali Sokolové a ti příliš peněz nemají. Nabízeli kino Městskému středisku, jenže to už provozuje letní kino a s tímto areálem má i tak dost plné ruce práce, takže Sokoly odmítlo.

V ostatních částech našeho kraje je situace ještě horší než na Třebíčsku. V Ledči už kino zavřeli dávno, dnes je z něj supermarket a nepomohly ani petice a snaha prohlásit tamní kino památkou.

V současné době dokonce hrozí, že bez kina zůstane i 25 000 obyvatel Havlíčkova Brodu. Město mělo původně dvě kina. Kino Oko v bývalé sokolovně, tam ale sedačky odvezli a dnes je z něj kulturní dům.

Kino zůstává už pouze v kulturním domě Ostrov. Jenže má soukromého provozovatele, který se s městem nemůže dohodnout na dotacích a hrozí, že kino také zavře.

Vypadá to, že jiná cesta než kina za drahé peníze takzvaně digitalizovat neboli modernizovat neexistuje.

autor: Michal Malý
Spustit audio