Digestoř je v moderní kuchyni nepostradatelný pomocník

13. červen 2024

Rádi vaříte? Pokud nemáte v kuchyni pořádnou digestoř, vaše kulinářské umění zřejmě zatěžuje celý váš byt vlhkostí i nepříjemným odérem. Při promyšleném řešení kuchyně tohoto nepostradatelného pomocníka můžete dokonale schovat do varné desky, nebo ho naopak jako designový prvek jako umístit na strop.

Moderní kuchyně jsou místem, kde se pouze nevaří, ale kde s rodinou a přáteli trávíme volný čas. Přístroje, bez kterých se v kuchyni neobejdeme, by tak měly být dobře schované, aby kuchyň působila spíše jako obývací prostor. Je to ale možné řešit také opačně, kdy s některými přístroji pracujeme jako s designovým prvkem. Specifické řešení vyžaduje digestoř – neboli odsavač.

Nejčastěji se v moderní kuchyni potkáváme s variantou, že je odsavač schovaný a není téměř viditelný. Pokud je varná deska umístěná u zdi, na které visí horní skřínka, nejčastěji se jedná o variantu vestavěného odsavače. Odsavač pak svou velikostí nahrazuje dno samotné skříňky, nebo je naopak dno přímo vyříznuté a odsavač je pak umístěný do otvoru. Veškeré potrubí i elektrické dráty jsou pak schované a zvenku vidíme pouze skříňku a po jejím otevření i tělo odsavače.

Digestoř

Digestoř nad pracovním ostrůvkem

Řešení digestoře nad varnou deskou v pracovním ostrůvku je vždy specifické. Tady je nutné si předem rozmyslet, jestli je v daném místě možné digestoř napojit na externí ventilační jednotky, nebo se spokojíme pouze s digestoří na recirkulaci. Toto bývá v samotném prostoru kuchyně často problém. Ne vždy je možné v daném místě venkovní odsávání zřídit.

Pokud nechceme klasickou ostrůvkovou digestoř, můžeme z hlediska designu zvolit digestoř vestavěnou do stropu. Ovšem to je možné pouze v místě, kde je snížení stropu pomocí sádrokartonu, do kterého pak tělo odsavače vestavíme. Tato varianta ale není vhodná u betonového stropu.

Praktická novinka získává na oblibě

Stále oblíbenější je digestoř umístěná v pracovní desce. Může být přímo integrovaná nebo výsuvná. Při nepoužívání není vůbec vidět. Je ve skřínce pod varnou deskou a v případě potřeby se vysune asi 25 cm nad úroveň varné desky.

Pokud si varnou desku s výsuvnou digestoří pořídíte dodatečně, instalace nevyžaduje nic speciálního. Je ale pouze nutné počítat s tím, že ve skříňce nemůžeme mít úložné prostory přibližně do hloubky 25 cm pod varnou deskou. Ovládání pak bývá s varnou deskou spárované. Pokud chcete ušetřit místo a kupujete si oba přístroje nové, určitě se vyplatí tato varianta.

Pokud si pořídíte recirkulační digestoře, je velmi důležité filtry udržovat čisté. Můžete si ale pořídit tzv. long life filtry, které jsou až 5x pratelné. Stačí je jednou za půl roku omýt v myčce.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.