Děti z Okříšek našly 5 kritických míst, kde riskují život při cestě do školy

12. prosinec 2012
Zprávy z

V Okříškách vytyčili bezpečnou cestu do školy. Na mapování nebezpečných úseků, přechodů a dalších míst se podíleli přímo žáci místní základní školy.

Jako nejvíce nebezpečná místa žáci okříšské základní školy označili především přechody přes hlavní průtah na Jihlavu a silnici na Přibyslavice. Ať už děti přijedou do Okříšek autobusem nebo vlakem, jednu z těchto silnic musejí vždy přejít. Varovné mapky s vyznačenými nebezpečnými místy teď budou viset v každé třídě základní školy, aby je žáci měli neustále na očích.

Děti z Okříšek jezdí do školy na kole i v zimě

„Děti si do mapek zakreslovaly všechna místa, která se jim zdála nebezpečná. Celkem jich bylo asi 30 s tím, že jsme vybrali 5 nejhorších,“ vysvětluje žák 9. třídy Vít Dostál. „Jde především o nepřehledné zatáčky, křižovatky, odkud by mohlo nečekaně vyrazit auto nebo přechody se špatnými rozhledovými podmínkami.“

Žáci Základní školy Okříšky se snaží dosáhnout také toho, aby na nebezpečných místech došlo k nápravě. Vyjednávají kvůli tomu i přímo s vedením městyse. „Jde však o vysoké částky, nové přechody jsou drahé,“ říká Valentýna Mejzlíková. „Pan starosta nám ale přislíbil, že vypíše granty a uvidíme, jestli dostaneme peníze z Evropské unie.“

Výsledkem studie s návrhy řešení nebezpečných míst pro pěší je také konkrétní podpora využívání jízdních kol jako dopravních prostředků školáků. Škola v Okříškách se dlouhodobě snaží podporovat cyklistiku jako ekologický a bezpečný způsob dopravy do školy. Mnohdy však byl pro děti problém, kam s kolem, s přilbou atd. To nyní vyřešil nový přístřešek na kola, který je umístěný na školním dvoře a skříňky na přilby vedle šaten. Jejich slavnostní předání proběhlo v pátek 30. listopadu.

Nový přístřešek na kola
autor: Michal Malý
Spustit audio