Děti v některých jihlavských školách a školkách mají kvůli horkům zvláštní režim

20. červen 2013

Tropická vedra posledních dní přidělávají starosti i učitelům ve školách a školkách. Například na Základní škole speciální v Jihlavě musejí děti, z nichž je dvacet na invalidních vozíčkách, stěhovat z přehřátých tříd do dílen.

„Ten personál je zvyklý se s dětmi pohybovat po celé škole, ale to vedro jako takové je problém pro ty děti, protože samozřejmě to postižení centrální nervové soustavy sebou nese i zvýšenou unavitelnost a zvýšenou reaktivitu právě na takové extrémní počasí, jako je dneska,“ popsala ředitelka Základní školy speciální v Jihlavě Zuzana Šimková.

Tropické počasí ovlivnilo i chod mateřských škol. Učitelé více hlídají pitný režim dětí, a někde dokonce omezili vycházky. V Jihlavě chodí ven hlavně ráno a drží se spíše ve stínu na zahradách.

„Téměř ve všech máme vzrostlé stromy, a pokud ne, tak máme slunečníky. Pokud nám to provozní podmínky a vybavení školek dovolí, tak máme někde i systém, kde můžeme děti mlhovat jenom malým proudem vody, kdy zajišťujeme větší vlhkost,“ řekla ředitelka jihlavských školek Jarmila Bučková.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio