Děti v Jihlavě sprejují na garáž. Legálně a pod dohledem

21. květen 2019
Regionální stanice Českého rozhlasu

Posprejovat zeď garáže u Koželužského potoka v Jihlavě dostali za úkol místní sedmáci. V rámci výtvarné výchovy dostali spreje a pod vedením galerijní kurátorky a street artového umělce se pustili do práce.

Techniku sprejování vysvětluje dětem jihlavský street artový umělec Jakub Menšík. A u svých dočasných svěřenců vzbuzuje zájem.

Já se těším moc, akorát se bojím, že tam něco zkazíme. Mě to třeba baví víc jak to malování pastelkama a tak," pochvaluje si netradiční hodinu sedmačka Šárka Fialová.

To její kamarádka Karolína Pachivka se rovnou pouští do páce.  A nic na tom nezmění ani déšť. I když kvalitu výsledného díla prý mokro vliv má, myslí si Menšík: To není vhodný, když je mokro. Už to špatně funguje. Ta barva má nějaký vlastnosti, to prská a teče." 

Dětem ale do jejich Jakub Menšík práce nemluví. Cílem hodin je naučit je přenést svůj nápad na zeď. Vysvětluje jim, jakou použít trysku, jakou barvou obtáhnout písmeno.

Jakub dnes sprejuje jen na předem domluvených plochách, i když to tak nebylo vždy.

I nelegálně když jsem byl mladej. Měl jsem i problémy, to k tomu patřilo. Dneska mám rád takovou pohodu u zdi, uděláme si pěknej grafiti jam a už jen legal."

Majitelka garáže Stanislava Sochorová se setkala s oběma formami sprejerství. Tomu legálnímu teď vyšla vstříc i proto, aby zahladila následky práce vandalů.

autoři: Zuzana Dudášová , Martin Váňa
Spustit audio