Desítka poslanců bude hájit Vysočinu v nově zvolené poslanecké sněmovně

22. říjen 2017
Zprávy z

Parlamentní volby s letopočtem 2017 jsou minulostí, vítězem jak na celostátní úrovni, tak na úrovni Vysočiny je hnutí ANO. V našem kraji získalo 28,63 procenta hlasů a jeho lídr Jaroslav Faltýnek je zároveň vítězem voleb co do poštu preferenčních hlasů. Pomyslný vítěz mnoha posledních voleb – hejtman Jiří Běhounek - výrazně zaostal.

Deset poslanců – nové tváře i zkušení matadoři. Tak lze jednoduše charakterizovat výsledky parlamentních voleb na Vysočině.

Miroslava Němcová (ODS) je jako jediná zástupkyně ODS. „Nevím, jak to říci, prostě úžasné. Chci poděkovat všem těm lidem, kteří mě dvacet let podporovali. Jsem za to nesmírně vděčná,“ řekla Českému rozhlasu Němcová.

Díky preferenčním hlasům přeskočila svého lídra Jana Tecla, starostu Havlíčkova Brodu. Toho potkal podobný osud jako Zdeňka Geista v krajských volbách v roce 2016, kdy se z pozice jedničky na kandidátce nedostal do standardně zvoleného zastupitelstva.

Jiří Běhounek už není vítězem

Nestraník za ČSSD Jiří Běhounek býval receptem na vítězství ve volbách. Předvedl to v opakovaně v krajských volbách ale i v minulých volbách parlamentních. V roce 2013 dokonce své soupeře pokořil o téměř polovinu preferenčních hlasů. Tentokrát mu náleží až páté místo, předčil ho Jaroslav Faltýnek (ANO), Miroslava Němcová (ODS), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a o čtyři preferenční hlasy i Pavel Kováčik (KSČM).

„Musím pogratulovat vítězi, teď nám to musí předvést. Mrzí mě, že strany, které zatím nepředvádějí žádné programy, mám na mysli Piráty a SPD, mají takové výsledky. Veřejnost na to ale slyší, musí si to s nimi zkusit,“ řekl Běhounek.

Piráti skončili na druhém místě

Překvapením voleb jsou Piráti. Strana, která vzešla z občanské iniciativy kolem svého předsedy Ivany Bartoše, do sněmovny posílá zástupce z Vysočiny – dvaatřicetiletého programátora původem z Kamenice nad Lipou Jana Pošváře. „Víceméně mě to překvapuje, čekal jsem to na Vysočině horší. Jsem nadšený z těch lidí, že nám dávají důvěru.“

autoři: mik , Michal Malý , daz
Spustit audio