Desetitisícové sídliště v Jihlavě hlídají tři strážníci

5. listopad 2012
Zprávy z

Povalující se bezdomovci vadí lidem na největším sídlišti v Jihlavě. Podle obyvatel Březinek pospávají ve křoví hned vedle bytových domů a nechávají tam po sobě nepořádek.

Obyvatele největšího sídliště v Jihlavě trápí problémy s bezdomovci. Ti na Březinkách polehávají ve křoví a popíjejí alkohol na lavičkách. Po sobě pak zanechávají nepořádek. Lidé by proto chtěli, aby na sídlišti byli více vidět strážníci, kteří by bezdomovce vykazovali. "Já už ani nechodím ven s odpadky po setmění. Mám strach, abych na někoho u kontejnerů nenarazila. Bezdomovci všude polehávají. Podívejte, jaký je tu po nich nepořádek," ukazuje paní Božena na křoví, kde bezdomovci často přespávají. Válí se tam prázdné krabice od vína a různé papíry.

V současné době mají největší sídliště v Jihlavě na starosti tři strážníci. "Ti samozřejmě dělají vše, co je v jejich silách. Nemohou být ale bohužel všude," řekl Regionu vedoucí městské policie Jan Frenc. "Navíc, přestože jsou Březinky největším sídlištěm v Jihlavě, nejde o nejproblémovější místo ve městě. Nejvíce problémů řešíme na sídlišti Horní Kosov a samozřejmě také v centru města, kam se větší část našich policistů soustředí. Přeci jen je tam nejvíce podniků, do kterých se chodí lidé bavit," doplnil zástupce jihlavských strážníků Stanislav Maštera.
S tím ale řada obyvatel Březinek nesouhlasí. "Já policisty vidím dávat jenom botičky v centru města. Nikdy jsem je ale nezahlídl v noci chodit po Březinkách. Přes den se tu občas objeví, ale nepořádek tady vandalové a bezdomovci dělají právě po setmění. To tu ale strážníci už nejsou," řekl svůj názor pan Jaroslav.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio