Dermatologové mají kvůli horku více práce. Chránit je třeba i nárty, uši či pleš, připomíná lékařka

7. srpen 2013

Kvůli vysokým teplotám posledních dnů mají více práce také dermatologové. Podle lékařů trpí pacienti v těchto dnech nejčastěji zapařeninami a spáleninami. Slunci by se měli pokud možno vyhýbat lidé s větším počtem znamének, která by si navíc měli nechat vyšetřit.

Nechat si zkontrolovat znaménka od odborníků se po čase vypravila i redaktorka Českého rozhlasu Lucie Maxová.

„Je veliké do pěti milimetrů, takže v tom případě je to v pořádku, rovnoměrně hnědě zbarvené, není vyvýšené, je ostře ohraničené proti okolí, takže tam není vůbec žádná patologie,“ popisuje kontrolované znaménko lékařka Zuzana Nevoralová z kožní ambulance jihlavské nemocnice.

I když jsou znaménka v pořádku, doporučuje Nevoralová natírat se opalovacími krémy s ochranným faktorem. V těchto dnech je nejlepší využívat dvacítku nebo třicítku.

„Nezapomenout, pánové, na pleš, boltce se natírají málo, i děvčata třeba, když mají culíky. A třetí nejčastější jsou nárty na nohou. Jinak samozřejmě natírat celé tělo,“ radí lékařka.

Ochrana je důležitá nejen kvůli znaménkům, ale i kvůli riziku spálení. Pokud lidé nepoužívají krémy s ochranným faktorem, riskují podle zdravotníků zhoubné nádory.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio