Den otevřených dveří Českého rozhlasu Plzeň je opět tady

V sobotu 18. května 2024 pro vás otevíráme budovu Českého rozhlasu Plzeň. Zveme na prohlídku rozhlasového zákulisí, na setkání s lidmi, které znáte z vysílání a na bohatý program. Těšíme se na vás mezi 10. a 16. hodinou.

Den otevřených dveří ČRo Plzeň

Většinu návštěvníků jistě bude zajímat především živé vysílání, nahrávací studia a režie. Vše si budete moci prohlédnout. Vysílání budou v sobotu 18. května odbavovat Michaela Vondráčková a Roman Stupka, zprávy bude připravovat Štěpánka Zýková. Hosty ve vysílání budou šéf muzikálu Divadla J. K. Tyla Lumír Olšovský (11 hodin) a dlouholetý rozhlasový moderátor Vladimír Bernášek (14 hodin).

Český rozhlas Plzeň

Další moderátoři a redaktoři připravili spoustu zajímavých aktivit. Ukážou vám rozhlasovou práci a ledacos si budete moci i sami vyzkoušet, třeba čtení zpráv nebo digitální střih.

Pestrý program jsme pro vás přichystali i mimo vysílací studio. Čeká vás hned několik hudebních vystoupení. Přijďte si poslechnout SEM TAM trio (10:05, hala) nebo písničkáře Víta Kotoru (Velké činoherní studio, 12:25). Jsme velmi rádi, že vás můžeme pozvat také na koncert Františka Nedvěda ml. Zahraje ve Velkém činoherním studiu hned dvakrát - v 10:30 a v 11:30. Těšit se můžete na árii z Hubičky či ukázku z muzikálu Dracula v podání herců a zpěváků Divadla J. K. Tyla, a to od 13 hodin. Programem ve velkém studiu vás budou provázet Stanislav Jurík a Iva Kokešová.

Rozhlasové muzeum

Setkáte se také s Mirkou Kuntzmannovou, která dlouhá léta připravuje rozhlasové recepty nebo se soudním znalcem v oboru kynologie Stanislavem Beníškem. Chystáme pro vás i setkání s moderátory, publicisty a reportéry, které bude moderovat Vladimír Šťovíček.

V neposlední řadě vás zveme do Rozhlasového muzea, kde se seznámíte s vývojem rozhlasové, studiové, přenosové a reportážní techniky. Uvidíte exponáty, které dříve tvořily vybavení našeho studia a které se nám podařilo zachovat. Před budovou pak uvidíte přenosový vůz. Ten naopak disponuje nejmodernější technikou, která umožňuje vysílat prakticky odkudkoli.

A to zdaleka není všechno! Přijďte v sobotu 18. května mezi 10. a 16. hodinou do Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru 10 a určitě nebudete litovat.

autor: iko
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.