Demolice, nebo další léta čekání? Nad Bílým lvem visí otazníky

7. březen 2012
Zprávy z

Hotel Bílý lev ve Žďáře nad Sázavou změnil majitele, ani tak ale není jeho budoucnost jistá. Podobně jako podnikatelé, kteří se snažili místu vrátit lesk a slávu, i nový majitel doufá ve štěstí při žádosti o peníze z Evropské unie. Jestli budovu opravdu čeká demolice a na místě vznikne nová, tak opět není jisté.

Kolem Bílého lva se v posledních týdnech udála řada nejasností. Tou poslední je, kdo budovu teď vlastně drží. V katastru nemovitostí je zápis VHS Bohemia, což je firma, která se zabývá kanalizacemi. S městem, které se o budoucnost hotelu velmi zajímá kvůli tlaku veřejnosti, ale mluvil zástupce jiné firmy. "Budova je opravdu naše. S VHS Building máme sepsanou smlouvu o smlouvě budoucí," konstatoval zástupce společnosti Severity Luděk Tichý. Firma se zabývá informačními technologiemi. Rošáda na katastrálním úřadu ukazuje patrně na to, že VHS Building disponovala potřebnými penězi, Severity nikoli.

Žďárský hotel Bílý lev má jít k zemi, zatím to ale není jisté

Co tedy bude s Bílým lvem? Ptá se veřejnost i radní města. "Chystáme tam podnikatelský inkubátor. Ten bude ve vrchních dvou patrech. Ve přízemí bychom rádi viděli například restauraci," prozradil Tichý. Podobných projektů ale už bylo nemálo. Poslední majitel, firma Stavos Brno, resp. její dceřijná společnost, také neuspěla - nezískala totiž potřebné dotace. I tady úspěch stojí na Evropských fondech. "Žádost budeme podávat asi za 10 dní, výsledek budeme vědět asi za dva až tři měsíce," poznamenal Tichý, který přiznal, že v případě neúspěchu bude demolice a výstavba nové budovy problém. "Je tu možnost financování ze soukromých zdrojů, v tom případě ale letos rozhodně nezačneme," konstatoval. Větší šance snad projektu dává fakt, že dřívější majitelé chtěli obnovit hotel, kdežto Severity chce podnikatelský inkubátor - a ten v regionu chybí.

Hotel Bílý lev chátrá a slouží spíš jako výlepní plocha

Město zatím moc důvěry v to, že Bílý lev zmizí, nemá. "Je to po těch minulých zkušenostech. Dokud tam neuvidím dělníka, věřit tomu nebudu," konstatoval místostarosta Jaromír Brychta.

autor: Daniel Burda
Spustit audio