Daň z nemovitosti? Hlavně nepanikařit, radí makléři

14. listopad 2012
Zprávy z

Realitní makléři varují, aby lidé nepanikařili kvůli nové dani z převodu nemovitosti. Kvůli tomu, že má daň stoupnout o jedno procento, teď některé realitky zaznamenaly nárůst prodejů až o třetinu. Lidé ale uspěchaným prodejem mohou prodělat mnohem víc.

Poplatky spojené s prodejem nemovitosti jsou stále vyšší. Pokud majitel prodává rodinný dům za tři miliony korun, čekají ho výdaje na poplatky a daně v řádech desetitisíců. Převod na katastru nemovitostí stojí od letoška už ne 500, ale tisíc korun. Daň z nemovitosti bude u takto drahého domu od příštího roku ne devadesát, ale 120 tisíc korun. K tomu se přidává od 1. ledna novinka v podobě štítku energetické náročnosti, který musí mít každá prodávaná budova. "U malého rodinného domu začíná na 3,5 tisících korunách. U většího je částka kolem šesti tisíc," vysvětluje energetik ze Žďáru nad Sázavou Jaroslav Miklík.

Jedna z největších realitních kanceláří v Česku hlásí zvýšení prodejů o třetinu. Podle menších, konkurenčních společností jde ale jen o tlak na majitele nemovitostí, aby prodávali. "Radíme lidem, ať nepanikaří. Pokud budou chtít třeba menší byt za každou cenu prodat do konce roku, budou muset jít s cenou dolů třeba o 150 tisíc korun. Tak velké poplatky zdaleka nejsou," varuje realitní makléřka ze Žďáru Valerie Mejzlíková. U dražších nemovitostí padá cena i o statisíce nebo miliony, pokud chce majitel prodej urychlit.

autor: Daniel Burda
Spustit audio