Další pediatr z Vysočiny od nového roku odchází do důchodu, Bobrová na Žďársku bude bez dětského lékaře

19. prosinec 2023 06:30

Jeden milion korun nabízí některé obce Vysočiny novým pediatrům. Odcházející lékaři si pro svoji praxi nevychovali vhodné nástupce. Problém s tím mají teď v Bobrové na Žďársku.

„Narodil se nám poslední syn, čtvrté dítě a zjistili jsme, že pan doktor odchází. Malej vlastně potřebuje samou kontrolu,“ popisuje maminka Magdalena.

Bobrová má skoro tisíc obyvatel. Doktor, který odchází do důchodu, měl na starosti asi 250 dětských pacientů. Část jeho pacientů převezme lékařka, která má ale ordinaci v 15 kilometrů vzdálené Bystřici nad Pernštejnem. Bobrové ostatně chybí i další doktoři. Podle nezávislé místostarostky Radky Limlové pro ně přitom městys zázemí má.

„Máme nové zdravotní středisko, kde v přízemí máme fungující lékárnu, je tam praktická doktorka, za ordinací dětského lékaře byla plánovaná gynekologie, ale ta se nikdy neotevřela, protože nebyl doktor. Je tam i zubní ordinaci, měli jsme tady zubařku, tak pak odešla do Nového Města, takže zubní ordinaci tam máme zařízenou, ale ta je taky je prázdná,“ popisuje.

Pediatra neúspěšně shání i ve Velké Bíteši, pětitisícovém městě na Žďársku.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související