Dálnice D1 byla kvůli bourání mostu víc než 13 hodin zavřená

9. červen 2013

Dálnice D1 má za sebou první demolici mostu. K zemi šla stavba na 107. kilometru u Jihlavy. Dálnice D1 byla poprvé v historii úplně uzavřená. Teď se jezdí jedním pruhem ve směru na Brno a ve dvou ve směru na Prahu.

Auta se vrátila na dálnici až v půl desáté, tedy o hodinu a půl později než se plánovalo. Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka za zpoždění může zhotovitel, tedy sdružení firem Colas CZ a Porr.

„Zaručili se, že to stihnou od 20 večer do 8 hodin ráno, že to zbourají a odklidí. My se teď budeme ptát, proč k tomu v ten stanovený čas nedošlo,“ řekl Novák. Zpoždění způsobila technická závada, oponuje mluvčí společnosti Colas CZ Miroslava Bžochová.

„Hned na začátku byla technická závada na hydraulice a její odstraňování si vyžádalo víc než hodinu času. Svoji roli hrála také kvalita betonu, ze kterého byl bouraný most. Tím pádem si demolice vyžádala víc času, než jsme předpokládali.“

Most dělníci odstrojili od zábradlí a navezli pod něj pod něj štěrkový polštář. Pak ho rozstřihli čtyřmi hydraulickými nůžkami a hydraulickými kladivy.

„V jednu chvíli byl uprostřed přerušen a došlo k plánovanému sesunutí na štěrkový polštář. Firma podobnou demolici nedávno prováděla v Praze na jižní spojce,“ potvrdil stavbyvedoucí Zdeněk Musálek.

Dělníci zbourali most na 107. kilometru dálnice D1

Během demolice nebyla nouze ani o horké chvilky. Někteří zvědavci se pokoušeli dostat blíže, než bylo povoleno. Z bezpečnostních důvodů stavbaři nikoho blíže než na dvě stě metrů nepustili.

Oficiální objížďka dálnice D1 vedla přes centrum Havlíčkova Brodu. Žádné větší problémy ale zpravodajové Českého rozhlasu nehlásili, provoz byl na objízdných trasách plynulý.

Čtěte také

Místo zbouraného nadjezdu bude postaven nový. Jezdit by se po něm mělo začít zároveň s koncem oprav celého úseku Větrný Jeníkov - Jihlava, který je naplánován na příští léto.

autoři: ima , Lucie Maxová , fir
Spustit audio