Dagmar Ruščáková: Motivace

26. listopad 2017

Tak tohle je skvělé a průšvih zároveň. Mnou vyzdobený čepec středověké dámy padne jiné herečce, než pro kterou jsem ho plánovala! Ano, moc jí to sluší, ale záměna s její původně zamýšlenou rouškou není možná, takže jedna z dam pořád ještě nemá co na hlavu. Premiéra se blíží, musím něco udělat. Tentokrát nejen vymyslet, ale skutečně vlastníma rukama něco vyrobit! 

Někdo má možná pocit, že vymýšlení je těžší. Jenže, každý jsme jiný, ne? A já třeba rozhodně nejsem fanda ručních prací, popravdě jsem se jim zatím úspěšně vyhýbala. Ale každého někdy osud dostihne a mě chytlo naše amatérské divadlo.

Najednou jsem zjistila, že se mi v hlavě nerojí jen příběhy, ale před očima vidím i vhodnou scénu a kostýmy. Proč ne, principál musí umět všechno! Že by i... šití? Ale jak jsem v ráži, nic mi nepřijde nemožné. Ani v sobotu večer. A tak volám kamarádce se vzácnou kombinací dovedností: skvěle šije a jako hobby mají v rodině historické bitvy. Ta bude vědět!

Šití (ilustrační foto)

Věděla, poradila, varovala i povzbudila. Prohledávám prádelník, protože potřebuju ručník právě tak veliký, abych z něj mohla umotat základ pro věnec a ten pak dozdobit tak, aby slušel přísné hradní paní. Šťastně vybírám a kombinuju samety koupené v levných látkách, hledám cesty, jak vyrábět a zdobit. Za chvíli už mě znají ve všech královédvorských galanteriích, protože sháním, konzultuju, vysvětluju.

Ta vlna euforie, kdy jsem dělala věci, o kterých jsem si dlouho myslela, že jsou nad mé schopnosti, mě zase přesvědčila o nesmírné síle motivace. I o mé síle - pokud v sobě najdu to přesvědčení, že tohle chci dokázat, že na to mám. A vlastně i o tom, jak je možno o síle motivace přesvědčit i jiné lidi. Například moje herečky.

Na tom musím vážně zapracovat, protože teď nás čeká to nejtěžší. Do premiéry si doopravdy zapamatovat celý text!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.