Cukrářka si pěstuje vlastní ingredience na záhonech. Macešky na dort, levanduli do prosecca

15. červen 2023

Vyvýšené záhony si cukrářka Monika Kořínková ze Srnojed nemůže vynachválit. Přímo u Labské cyklostezky má zahrádku nejen pro hosty, ale i pro vlastní výpěstky.

„Vyvýšené záhony jsou skvělé, vypadá to tady hezky a dobře se s tím pracuje. Máme tu hlavně bylinky, ale také fazole, macešky nebo lichořeřišnici,“ ukazuje ingredience do svých sladkých i slaných pokrmů Monika Kořínková.

Šalvěj, máta a meduňka

Šalvěj, máta a meduňka, to je podle Moniky Kořínkové skvělá trojkombinace pro letní osvěžení. Stačí natrhat pár lístků těchto tří bylin, vhodit do vody a nechat dvě hodiny macerovat. Pak můžete přidat trochu citronu a led a máte letní osvěžující nápoj.

„Výborná je také odrůda máty, která je drobnější. Je to máta čokoládová. Má jemnější vůni a lístky více do kulata, trochu připomíná bazalku a krásně se vyjímá na dezertech,“ přidává další tipy cukrářka.

Na podzim ostříhejte levanduli na kluka

Levanduli stříhá Monika Kořínková vždy na podzim. „A sestříhám ji hodně, i ty dřevnaté konce. Když zaleze do kořenů, prostě ji ostříhám na kluka,“ říká cukrářka a tahle péče se jí vyplácí. Její levandule vypadá bohatě a zdravě, momentálně je těsně před rozkvětem. Velkou zásluhu na kvalitě výpěstků má i koňský hnůj, který je do vyvýšených záhonů zapracovaný už od podzimu.

„Z levandule vyrábíme hlavně sirup, a taky s ní zdobíme dezerty. Ale pokud byste chtěli vyzkoušet ještě něco lepšího, přidejte si levandulový sirup do prosecca. Nápoj získá úplně jiný rozměr, jeto osvěžující pohádka,“ radí bylinkářka a cukrářka v jednom.

V zahrádce Moniky Kořínkové nechybí ani pestrobarevné květy. Macešky používá na zdobení dortů nebo je suší jako herbářové květiny. V sušeném stavu se také velmi hezky vyjímají na dortech, podobně jako vlčí máky nebo pomněnky. Lichořeřišnice se dá použít i do slaných pokrmů, například v podobě příjemně štiplavého pesta.

Spustit audio