Čtyřlístek pro štěstí i pro zdraví. Marsilka připomíná jetel, ale je to kapradina

5. říjen 2021

Marsilka čtyřlistá vypadá jako koberec jetelíčku ze samých čtyřlístků. Ve skutečnosti jde o kapradinu, která je domovem v Bengálsku. Na noc klopí listy podobně jako mimóza.

Marsilky (Marsilea quadrifolia) jsou vodomilné rostliny, dařit se jim bude i ve vašem akváriu nebo zahradním jezírku. „Marsilka čtyřlistá krásně roste v samozavlažovacím truhlíku. Přes léto může být venku na plném slunci, musíme ale dbát na zálivku. Jakožto tropické rostlině se jí bude líbit také ve skleníku s vyšší vlhkostí. Přes zimu ji dáme na plně osvětlené okno do místnosti, kde je kolem 18 °C a příliš tam netopíme. Zálivku můžeme v zimních měsících trochu omezit,“ radí s pěstováním marsilky Štěpánka Janoutová, bylinkářka a farmářka ze Sedlecka na Rokycansku. Marsilka není mrazuvzdorná, takže nemůže přezimovat ani v jezírku.

Namnožit si marsilku můžete dělením oddenků. „Z hlavního oddenku dělá odnože, které jde snadno oddělit. Kdybychom si dali velkou práci, můžeme zkusit vypěstovat ji z výtrusů. Přes zimu vytváří černé měchýřky, které jsou výtrusů plné,“ uvažuje Štěpánka Janoutová.

Pokud jde o choroby a škůdce, nemusíte se jich u marsilky obávat: „Za dlouhá léta pěstování jsem se nesetkala s ničím, co by jí nějak výrazně škodilo. Občas se na ní vyskytnou molice.“

Čerstvou marsilku můžete ochutnat

Domorodcům v Bengálsku, odkud rostlina pochází, slouží jako listová zelenina. „Přidávají si ji do zeleninových salátů, ona totiž má jemnou ořechovou chuť. Dále z ní dělají různé přílohy k jídlu, čatní, anebo si ji suší na čaj. S čerstvou marsilkou se ale musí opatrně, protože negativně ovlivňuje příjem thiaminu neboli vitamínu B1,“ varuje bylinkářka.

Když marsilku vaříte na čaj, jako přílohu k jídlu, případně si ji nasušíte, látka působící na vitamín B1 se zničí. Pak můžete marsilku konzumovat dlouhodobě jako podpůrný prostředek například na snížení cholesterolu.

Na jaké další zdravotní neduhy působí, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio