Čtvrteční spuštění registru vozidel mohou provázet komplikace

3. duben 2013

Čtvrteční spuštění registru vozidel může být ohroženo. Systém byl dva dny mimo provoz kvůli přechodu na nového provozovatele, dnešní testování ale odhalilo řadu chyb. Registr třeba nekomunikuje s databází odcizených vozidel. To ale není jediný problém. Ministerstvo dopravy však ubezpečuje, že registry se zítra určitě otevřou.

„Pevně věřím, že od zítřka budou ty registry dobře fungovat. Dva dny jsme potřebovali na technologickou přestávku, která byla nutná v případě, že ten provoz převzala jiná firma,“ říká ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Například v Praze se ale data při dnešním testování neukládala do systému. Registr také nekomunikoval s databází odcizených vozidel.

„Když to vytiskne technický průkaz, tak ta data se tam neudrží, ztratí se nám. A nebo to spadne úplně celé. Určité problémy tam jsou, tak musíme věřit, že do rána se to odstraní. Ale pokud by se to neodstranilo, tak bychom otevřít nemohli,“ říká šéf odboru dopravy pražského magistrátu Josef Mihalík.

To potvrzuje i Petr Jelínek z dopravního odboru jihlavského magistrátu. „Vzhledem k tomu, že jsem jedním z testérů pro ministerstvo dopravy, co se týká nové aplikace, tak jsem v dopoledních hodinách tuto aplikaci testoval,“ vysvětluje Jelínek a dodává:

„A bylo zjištěno, že je problém při tisku dokladů. To znamená, pokud je ukončen úkon, nevytisknou se doklady, kterou jsou k vozidlu potřeba. Toto je nahlášeno na systém centrálního registru vozidel a údajně se pracuje na odstranění této chyby.“ Jelínek zároveň upozorňuje, že tyto problémy ještě neznamenají, že systém nebude zítra funkční.

„Odstávka je do 24 hodin dnešního dne, takže je dost času na to, aby ta aplikace byla zprovozněna. Další informace je, že po osmé hodině mají úřady odzkoušet tuto aplikaci na svých úřadech a dát na vědomí ministerstvu dopravy, zda tato aplikace bez problémů běží, nebo ne,“ vysvětluje.

Ráno mohou nastat komplikace

Pokud bude registr spuštěn, dají se podle ministerstva dopravy ráno čekat problémy, doporučuje proto řidičům odložit návštěvu na pozdější hodinu.

„Registr vozidel bude zítra v provozu. Centrální aplikace v testovacím režimu funguje a od nových provozovatelů nemáme nyní hlášeny nějaké závažné chyby. Některé problémy, které se na obcích objevily v rámci testu, jsou postupně odstraňovány,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold a pokračuje:

„Druhá věc ale je, že musíme do systému postupně připojit všechny obce. To se bude testovat během noci, a proto jsme i obce oslovili. Na těch úřadech, kde test během noci nebo rána nestihnou, budeme to připojení dolaďovat ještě během dopoledne.“

Registr vozidel - čekání

Ministerstvo také poukazuje na to, že předchozí provozovatel registru, firma ATS Telcom, které resort neprodloužil smlouvu, systém nepředala tak, jak měla, a odmítla na změně provozovatele spolupracovat.

„To zdržení v samotném otestování připojení obcí – protože systém samotný funguje – vyplynulo z velmi alarmujícího přístupu dosavadního dodavatele, firmy ATS Telcom, která v podstatě úplně odmítla tu aplikaci ministerstvu předat,“ tvrdí Neřold a dodává:

„My jsme na tu variantu připraveni byli, ale ta krizová varianta ten harmonogram přechodu na nové dodavatele samozřejmě o něco zkomplikovala.“

Vyčištění dat v systému a jeho doladění podle Neřolda není záležitostí týdnů, ale měsíců. Řidiči by proto měli být trpěliví.

autoři: vlk , pem , kko
Spustit audio