Co ještě vymyslet zajímavého při přípravě těstovin? Zkuste špagetová hnízda
Špagety - oblíbené jídlo našich dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste jim však připravit něco trochu nečekaného a jiného. Uvidíte, že jim budou špagetová hnízda i tak chutnat!
Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.
Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.
Suroviny: 1 balení špaget, 500 g rajčat, 200 g šunky, 100 g rukoly, 250 g tvrdého sýra na strouhání, olivový olej, sůl, dva stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, pepř, máslo
Postup: Špagety uvaříme dle návodu al dente, propláchneme je studenou vodou a necháme dobře okapat.
Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Rukolu nakrájíme na nudličky, šunku na kostičky, česnek nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej, šunku na něm krátce osmažíme a pak přidáme rajčata, rukolu a česnek. Osmahneme, osolíme a okořeníme pepřem a paprikou.
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, ze špaget vytvarujeme malá hnízda a naplníme je rajčatovou směsí. Sýr nakrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme a špagetová hnízda jím posypeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 200 °C a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka