Co dělají včelaři v únoru? Dokrmují včely a vyhánějí myši z úlu

7. únor 2023

Včelařům nedává jejich koníček mnoho volna. V únoru mají před sebou dva zásadní úkoly. Podívat se, jestli mají včely co jíst, a jestli nemají v úlu nezvaného návštěvníka.

Jak to udělat, když je venku ještě mráz a úly by se neměly otevírat, aby se včely nepodchladily?

„My včelaři si poradíme. Vezmu si asi metrovou hadičku, jeden konec si vložím do ucha a druhý ke včelám. Podle jejich bzučení poznám, jestli je vše v pořádku nebo mají problém. Pokud má melodie bzučení poklidnou a příjemnou frekvenci, je to dobré. Pokud slyšíte vyšší a kvílivé tóny, něco se tam děje,“ vysvětluje Evžen Báchor z Českého svazu včelařů.

V úlu je myš

Myš v úlu není nic výjimečného. Dole si udělá hnízdo a pak chodí nahoru, kde vyžírá pyl, chytá včely a včelstvo nakonec zničí. Dokážou skutečně nadělat velkou paseku. Včelař má štěstí, když mu nesežerou matku.

To, že včely mají hlad, dokážou dát najevo opět bzučením plným nesouladu. I když je zima, musí včelař rychle odkrýt úl a podívat se, zda mají včely dostatek medových zásob. Pokud jsou plásty s medem plné, je to v pořádku. Pokud ne, musí se dodat nové.

„Pokud med není, připravíme si plást s medovými zásobami, ten předem odvíčkujeme a rychle ho ke včelám vložíme. Včely se na to okamžitě vrhnou. Za týden ještě zkontrolujeme, zda potřebují přidat, či nikoliv,“ radí Evžen Báchor.

Varroáza se likviduje v předjaří

Na konci února nebo na začátku března včelaři zjišťují, jak jsou na tom včely s nemocností. V případě varroázy se provádí léčení.

„Je to metoda radikálnější, ale velmi účinná. A protože se udělá brzy na jaře, je ještě účinnější. Pod zavíčkovanými buňkami jsou totiž zárodky včel, ale také zárodky varroázy. Uděláme emulzi z léčivé látky a potřeme štětečkem plody. Potom úl zavřeme a provedeme fumigaci. Nakapeme účinnou látku, zhruba tři kapičky na doutnák, vložíme do úlu a zapálíme. Těmito dvěma způsoby se podaří varroázu zlikvidovat. Ale musí se to udělat brzy v předjaří. Je to jediná chemie, která se během roku používá, ale jedině tak se dočkáme zdravého včelstva,“ uzavírá včelař Evžen Báchor.

Spustit audio