Cmunda
V Apetýtu připravujeme cmundu – jednoduše přeloženo: slaný koláč pečený na plechu. Chutná podobně jako bramborák, ale je to jeho zdravější verze. Nic se nesmaží na tuku.
Budete potřebovat následující množství surovin:
- 250 g brambor (vařené ve slupce)
- 250 g uzeného libového masa nebo šunky
- 2 vejce
- 1/2 kostky droždí
- 2 stroužky česneku
- 250 ml mléka
- 120 g krupice
- 170 g hrubé nebo špaldové mouky
- sůl, pepř, majoránku, kmín a sádlo
- strouhanku dle potřeby
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a nechejte dobře vychladnout.
- Připravte kvásek a nechte vzejít.
- Brambory prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte na kostičky nakrájené povařené maso, kvásek a ostatní ingredience a vypracujte těsto.
- Nechte tak půl hodiny kynout na teplém místě.
- Pekáč vytřete sádlem, vysypte strouhankou a vlijte vykynuté těsto.
- Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte zhruba 40 minut, dokud povrch nezíská zlatou barvu. Ještě horké potřete rozehřátým sádlem.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu Ochutnejte Moravu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka