Čím dál více lidí zahání bolest léky. Podle doktorů by měli spíše odpočívat

13. srpen 2013

Až čtvrtina mladých lidí v Česku zahání bolest prášky. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Foxo. Podle lékařů se jejich počet navíc neustále zvyšuje. Tablety ovšem pomohou jednorázově, při dlouhodobějším užívání mohou některé dokonce i uškodit.

Na lékárníky se v Česku obrací stovky lidí týdně, když potřebují zahnat bolest hlavy nebo zad. A jak jinak, než prostřednictvím prášků.

„Většinou se to bere maximálně třikrát denně po jídle. Opravdu jenom v tom nejnutnějším případě. Nedoporučuje se dlouhodobě užívat,“ varuje lékárnice mladou ženu, která si na bolest hlavy odnáší krabičku tabletek.

Například i Marek, který do lékárny míří, zahání bolest jedině léky. „Podle mě je to snazší a rychlejší způsob, jak se zbavit bolesti. Je to taková jistota,“ říká. Jenže jistota je to podle internisty jihlavské nemocnice Michala Policara pouze krátkodobá. Lidé by se měli zajímat spíše o příčiny bolesti.

„Určitě je lepší v případě bolesti, například hlavy, se zamyslet proč by ta bolest hlavy mohla být. Samozřejmě jednorázově třeba práškem ano. Ale dlouhodobě je to otázka odpočinku, pitného režimu, dostatečné pohybové aktivity. U pacientů s problémy s krční páteří cvičení a podobně,“ vysvětluje Policar.

S jeho slovy souhlasí také jihlavská farmaceutka Hana Koprová. Každý lék je totiž zátěž pro organismus a v přehnané míře může mít nežádoucí účinky.

„V žádném případě se nedoporučuje dlouhodobě užívat brufeny, diklofenaky. V nejhorších případech to může skončit i žaludečním vředem nebo krvácením do žaludku,“ dodává Koprová. Nejdůležitější je proto podle zdravotníků najít si i v dnešní uspěchané době chvilku na odpočinek.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio