Čím chladnější pití, tím víc může vašemu tělu při vedrech uškodit

9. srpen 2013
Zprávy z

Tropy letošního léta byly ve znamení chřipek a angín. A také průjmů. Naše těla zkrátka nejsou na taková tepla připravená. A tak to pak dopadá tak, že se probudíme s horečkou a bolestí v krku nebo běháním. Třeba právě kvůli tomu, že při vedrech pijeme pouze to nejstudenější, co máme po ruce.

Krátká procházka po koupališti v Lukách nad Jihlavou ukázala orosené půllitry stejně jako PET lahve, které, jak jsme zjistili, často byly přes noc v mrazáku. A to jsou právě ty neřesti, které děláme, abychom se rychle zchladili, a už nemyslíme na to, co to s námi udělá.

Právě ve chvíli, kdy je nám opravdu horko, mozek si instinktivně žádá co největší zchlazení. Tělo to ale nemusí ustát.

„Podlehl jsem nátlaku, šel jsem na pláž, a jelikož jsem se strašně nudil, tak jsem to musel jít spláchnout jedním pivem. Vypil jsem ho na ex a zbytek dovolené jsem pak strávil v posteli s oteklým krkem a angínou,“ říká pan Zdeněk, kterému půl litru ledové vody zkazil celý zbytek dovolené.

Lidí, kteří v záchvatu šílenství z horka riskují své zdraví, je velmi hodně. Vlastně letos více než kdykoli předtím. Přitakává mluvčí jihlavské nemocnici Monika Zachrlová:

„Opravdu přibylo pacientů, které jsme museli ošetřit kvůli jednodenním až třídenním virózám. Stoupla jim teplota třeba na 39 stupňů, takže navštívili náš urgentní příjem. V tuto chvíli je třeba, aby pacienti leželi a měli dostatečný přísun tekutin.“

Teplo ale přivádí ve svém skrytém provedení do jihlavské nemocnice i další lidi s nepříjemnými problémy:

„Určitě se rychleji kazí jídlo, takže bychom si měli dávat větší pozor na to, co jíme. Častěji teď ošetřujeme pacienty, kteří právě mají žaludeční problémy a nevolnosti,“ doplňuje Zachrlová.

Tropy by měly začít ustupovat a naše těla začnou přivykat standardním letním teplotám. I při nich bychom měli být opatrní na vše, co projde naším tělem. Protože to se neuváženému kroku dokáže velmi rázně postavit.

autor: ost
Spustit audio