Chuť medu nebo oslava Manhattanu – další porce swingu, potažmo jazzu na hitových žebřících

3. květen 2024

Jazz, potažmo swing ztratil v 50. letech minulého století prominentní postavení v hudební zábavě, ale řadu případů, kdy nahrávky z těchto žánrů zakotvily ve vyšších patrech hitových žebříčků, bychom jistě našli. Máme pro vás po čase další malý výběr.

Na Britských ostrovech působilo ve 40. a 50. letech několik skvělých swingových orchestrů. Avšak málokterému se podařilo prorazit v Americe. Jednou z čestných výjimek byl Londýňan Reg Owen, jemuž ale osud při cestě za krátkodobou slávou nastavil nepříjemné nástrahy.

V patnácti se musel vyrovnávat s těžkým zánětem pobřišnice. Jeho otec chtěl, aby syn přišel na trošku jiné myšlenky – a koupil mu saxofon. Reg Owen již tento nástroj neopustil a mnohem více než rodinná textilní továrna ho lákaly synkopy.

Postupem času zakotvil v populárním orchestru Teda Heatha. V muzikantském rozletu jej přibrzdila autohavárie. Po zotavení v sobě našel novou sílu, dokonce i k založení vlastního orchestru, s nímž se někdy v roce 1958 představil za oceánem v jedné televizní show.

Srdce Američanů si swingař Reg Owen okamžitě získal, když jako rodilý Angličan zahrál melodii oslavující „Božský Manhattan“. Nahrávka skladby Manhattan Spiritual se pak stala velkým hitem na obou stranách Atlantiku.

Instrumentálních jazzových hitů ale bude v pořadu samozřejmě více – třeba A Taste Of Honey, Chuť medu, kvintetu pianisty a bubeníka Victora Feldmana, dalšího Brita, který uspěl za mořem, nebo exotická orchestrálka bandu rodilého Itala Ralpha Marterieho Shish Kebab.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související