Chuť masa bez masa. Veganské burgery jsou výrobní alchymie. Do některých se dostaly nebezpečné látky

11. duben 2022

Největší audioportál na českém internetu

ilustrační foto | Foto: Profimedia

Poslechněte si, jak dopadly spotřebitelské testy veganských burgerů. Na které látky si dát pozor? Co mít na paměti, když se rozhodnete vyřadit maso z jídelníčku?

Na celém světě roste popularita potravin, které se podobají masu nebo masným výrobkům, ale jsou přitom zcela, nebo převážně z rostlin. Vyrobit například burger bez použití masa je přitom docela oříšek. Odborníci pro takové produkty používají termínu analogy masa a dnes se tímto tématem zabývají nejen kuchaři a potravináři, ale také chemici a zdravotníci.

MUDr. Miroslav Šuta

Základní surovinou pro výrobu analogů masa byla v minulosti sója, a to jak s ohledem na vysoký obsah bílkovin, tak na mnohasetletou historii jejího užívání v kulinářství Číny, Japonska a dalších asijských zemí. V poslední době se rozšiřuje využívání luštěnin jako hrách, čočka, cizrna nebo některé druhy fazolí. Využívá se také bílkovin získaných z pšenice a dalších obilovin.

Zkoumá se možnost využití bílkovin z řepkových nebo slunečnicových semen, z chia semínek nebo z dýňových semen. Dalšího svého využití se dočkala také quinoa a dobře dopadly i testy arašídových proteinů. Někteří výrobci také zkoušejí využit mouku z konopných semínek, která byla předtím využita k výrobě konopného oleje. A ke slovu se dostávají i doposud převážně opomíjené rostliny, jako je například lupina.

Hledání přísad? Jedno velké dobrodružství

Podobně jako pro výrobce uzenin je i u analogů masa klíčová chuť, barva, vůně, šťavnatost, struktura nebo textura jídla. Najít a namíchat vhodné ingredience je složité a potravináři tomu věnují velkou pozornost. Některé suroviny najdeme jak v klasických uzeninách, tak v těch „bezmasých“.

Čtěte také

Kromě koření se přidávají také tuky, hledají se přitom kombinace tuků tekutých (např. řepkový, sójový nebo slunečnicový) s tuky pevnými (kokosový, palmový).

Jako pojidla se využívá například pšeničný lepek, vaječné bílkoviny nebo metylcelulóza. Pro napodobení barvy se využívá barviv přírodních (např. z červené řepy, kmínu, rajčat, mrkve, papriky, červené rýže), ale i některých syntetických, která ostatně pro vylepšení barvy svých výrobků užívali mnohdy také mnozí uzenáři.

Také látek pro vylepšení chuti se užívá celá řada. Ve výrobcích pro vegany jde především o rozmanité látky získané z rostlin, například získané enzymatickým rozkladem bílkovin. V případě výrobků určených pro méně striktní strávníky mohou analogy masa obsahovat také některé ingredience získané z vajec nebo třeba z ryb.

Co odhalily testy veganských burgerů?

Počátkem roku 2022 dánská spotřebitelská organizace testovala nejen chuť dostupných burgerů vyrobených z analogů masa, ale zadala také jejich laboratorní analýzy. Jak dopadlo testování výrobků, z nichž některé seženete i u nás, si poslechněte.