Chebské retromuseum představuje život v Šumperáku

3. září 2019 10:00

V sedmdesátých letech si tento model rodinného domu stavěly tisíce lidí. Podoba patrového domu odkazuje na bruselský styl československé expozice Expo 58. Oficiálně se jmenoval „Rodinný dům typu V“.

Tomáš Pospěch

„První postavili v Rapotíně u Šumperka. Projektant domu Josef Vaněk pocházel také ze Šumperka. Časem se pro dům ujal lidový název Šumperák,“ přiblížil vznik označení pro charakteristický rodinný dům kurátor výstavy Tomáš Pospěch. Šumperák je jednopatrový. Obytné místnosti jsou v prvním patře, přízemí slouží pro zázemí domu, je tam i garáž. Čelní strana patra, která opticky vystupuje, je prosklená. Zdobí ji balkón. Boční stěny jsou vepředu po obou stranách ukončeny šikminami. Ty zdobí kruhové průzory. 

„Dům byl velice atraktivní tím, že po dobách socialistického realismu se společnost zpátky vracela k ozvukům funkcionalismu. Pro tehdejší zákazníky byl zajímavý tím, že byl moderní a zároveň dekorativní. Je tam využita spousta šikmin a kulatých okýnek,“ popsal kurátor výstavy základní charakteristiky domu.

Stavba měla i své nedostatky. Balkon v patře byl jen ozdobný a sloužil jako bezpečnostní prvek při mytí oken. Kávu si na mini terase dát nešlo. „Když si ji chtěl někdo donést z kuchyně dolů před dům, musel otevřít asi dvacet dveří,“ kritizuje dispoziční řešení autor výstavy, fotograf a historik umění Tomáš Pospěch.

V době socialismu šlo o dostupný projekt

Stavěli ho většinou mladí lidé. „Šli do toho s velkou vervou, a často i nezkušeností,“ poznamenal Pospěch. A tak vznikla celá řada domů, které se od projektu více či méně lišily. Jak je vidět na vystavených snímcích v retromuseu, v některých oblastech se lišil počet kulatých okének na bočních stěnách domu, jinde nahradila velkou prosklenou stěnu v prvním patře čela domu jen menší okna, v dalších domech sloužilo technické přízemí jako obývací prostor.

Dnes už patrně nikdo nespočítá, kolik Šumperáků lidé postavili. Mnozí si projekt „vypůjčili“ a stavěli bez autorova vědomí. „Projektant Vaněk eviduje přibližně 4 700 staveb, ale jestli jich stojí šest tisíc, nebo dvacet tisíc, to nikdo neví. Když se s majiteli domů bavím, tak jen asi každý čtvrtý navštívil pana Vaňka a koupil si plány od něj,“ vypozoroval Pospěch, který nafotil vice než šest stovek Šumperáků po celém Česku. Díky jeho snímkům a videím bude na pomyslnou návštěvu do rodinného domu Šumperák zvát výstava v Retromusea Cheb do ledna příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio