Chci uplatnit své zkušenosti, říká voják pomáhající v humpoleckém domově. Přijel dobrovolně

12. září 2020 06:10

Příslušníci armády obvykle vypomáhají ve zdravotnických zařízeních, protože to dostali rozkazem. Někteří ale přijíždí dobrovolně i po předchozích zkušenostech.

Patnáct vojáků vypomáhá personálu humpoleckého domova pro seniory. Do zařízení dorazili příslušníci armády ve středu a ještě ten den začali pomáhat s pomocnými pracemi. Naprostá většina z nich dostala výpomoc jako úkol.

Přijel dobrovolně

Svobodník Richard Jenka ale po podobné zkušenosti v jihlavském Alzheimercentru přijel dobrovolně. „Bylo to dobrovolně, protože už jsem věděl, co mě čeká. Už jsem měl nějaký zkušenosti a chtěl jsem je uplatnit,“ popisuje svobodník Richard Jenka svou motivaci pomáhat s péčí o pacienty s nemocí covid-19 těsně před nástupem do služby v domově pro seniory v Humpolci.

Obdobné práce jaké ho v následujících dvou týdnech čekají, už vykonával zhruba před měsícem v Alzheimercentru v Jihlavě. Výhody oproti zbytku vojáků ale prý nepociťuje. „Ale pokud se mě na něco zeptají, tak rád určitě poradím.“

K ruce personálu

Úkolem armády je v sociálních a zdravotnických zařízeních především být k ruce odbornému personálu. Vojáci dělají například i práce, které vyžadují větší fyzickou zdatnost, popisuje Richard Jenka své dřívější zkušenosti.

Armáda ČR u Domova pro seniory v Humpolci

„Pomáhali jsme s přenosem materiálu, krmili jsme třeba nebo pomáhali krmit klienty, případně jsme pomáhali nějak sestřičkám převlíkat postele a další vlastně práce, co se tam děly.“

Hygienická opatření

Podle Richarda Jenky nešlo o složité úkony, daleko horší pro něj bylo neustálé dodržování hygienických opatření, která jsou v těchto zařízeních důležitější než kdekoliv jinde.

„Náročné to bylo, co se týče převlíkání, dodržování hygieny, už jenom co se týče těch ochranných pomůcek, co jsme nosili, tak člověku to přece jenom není příjemné.“

Ochranné prostředky mají teď příslušníci armády zajištěné svoje, stravu jim zařizuje přímo domov pro seniory a ubytování krajské velitelství v Jihlavě.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související