Chataři u řeky Želivky nemají vodu, jejich zdroje vysychají

4. duben 2014

U některých studánek nedaleko řeky Želivky by ušlí pocestní měli vyprahlo v krku, než by se mohli napít. Ačkoli tamní chataři žijí u vodního toku, kvůli suchému počasí musejí s vodou šetřit. Na mytí používají tu říční. A pokud nezaprší, bojí se, že tekutina pro ně bude čím dál vzácnější.

U studánek voda jenom kape. „Bývaly doby, kdy i tekla. Máme tu i kalíšek pro kolemjdoucí, kdyby se chtěli napít. Teď by se ale nenapili, museli by tu vystát důlek, aby jim voda natekla,“ říká Linda, jedna z chatařek.

Na vaření si bere vodu ze studánky, na mytí z řeky. Lindin přítel žije u Želivky od dětství. Takové sucho ale prý nepamatuje.

Špatně jsou na tom i lidé, kteří žijí nedaleko vyhlášené studánky v osadě Haštal u Želiva.

„Před 14 dny jsme byli úplně bez vody. Teď jak napršelo, tak je to lepší, ale sucho je znát hodně. Já mám na zahradě ještě hluboký vrt, tak zatím bereme z něho. Ale jak to dlouho vydrží, to zatím nikdo neví,“ prozrazuje Josef Kubát.

Dům Stanislava Pavlase stojí přímo nad vyhlášenou studánkou, na nedostatek vody si zatím nestěžuje: „Tady je společná studna, která je spolehlivá. Ta ještě nevyschla. I v dobách největšího sucha tam voda byla.“

V Želivské přehradě je zatím podle Povodí Vltavy dostatečná zásoba vody. Vodohospodáři ale potvrzují, že některé přítoky takřka vyschly.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio