Charitativní projekt MAMA fotografky Jany Pechlátové odkrývá tichou tvář a tajemství mateřství

26. říjen 2023

„Na začátku byl strach, který jsem pocítila při druhém těhotenství…” říká Jana Pechlátová. Původně svými fotografiemi chtěla jen poodkrýt emoce, kterými procházela, ale reakce jiných žen ji nakonec přivedly k charitativním projektu. 

„Původně šlo o moji osobní zpověď. Vpisování emocí do fotografií mi pomáhalo najít rovnováhu a pocit vděčnosti, který je poselstvím celé knihy. Postupně se začaly o svoje příběhy dělit i další ženy a tak se zrodila MAMA,“ říká Jana Pechlátová.

Čtěte také

„Na sociálních sítích se mi začaly ozývat ženy, které zažívaly stejné pocity a děkovaly mi, že jsem to téma otevřela,” pokračuje Jana Pechlátová. „Ozvaly se ale i maminky, které prošly těžkými traumaty…”

Touha autorky vyjádřit všechny pocity, které ve spojení s mateřstvím prožívala, byla stále silnější a silnější. Protože ne vše spojené s tím být mámou je bezproblémové a zalité sluncem. A je potřeba o těchto věcech mluvit a vědět, že v tom není žena sama.

Charitativní projekt MAMA fotografky Jany Pechlátové odkrývá tichou tvář a tajemství mateřství

I ostatní ženy si přály vyslat do světa zprávu o tom, že láska k dětem má mnoho podob a je v pořádku ji prožívat po svém. Že s narozením dítěte nepřichází jen to dobré a nejsme špatné matky, nejdeme-li v souladu se společenským názorem.

Čtěte také

Postupně tak na svět přišla myšlenka fotoknihy s příběhy na témata, která často nejsou vynášena na světlo, i přesto, že jsou každodenní součástí životů žen kolem nás.

Příběhy skutečných žen, které oslavují mateřskou lásku v její nejsyrovější podobě. Inscenované fotografie a nakonec i kniha doplněná krátkými texty. To je projekt MAMA, jehož výtěžek jde na pomoc několika rodinám s postiženými dětmi.

Pořad připravila Jiřina Šmídová.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související