Čeští vědci apelují na záchranu science center. Inspirují k zájmu o vědu a techniku děti i dospělé

22. květen 2020

Centra, která přes šest let seznamují děti i dospělé zábavnou formou s vědou a technikou, byla ještě donedávna téměř soběstačná a dokázala přilákat přes 1,7 milionů návštěvníků ročně. V tuto chvíli bojují o svou záchranu.

Tříměsíční koronastopka, konec školních výprav a pozvolné najíždění do původních kolejí však atraktivní organizace poslaly na pokraj krachu. Nicméně nečekají, nelení, ale bojují. Některá z nich již otevřela, jiná otevírají v nejbližších dnech, připravují bohatý program a vyzívají návštěvníky, aby je svou návštěvou přišli podpořit. Stejně tak apelují na vládu a žádají o rychlou pomoc.

„Na záchranu science center by nyní stačila investice v řádu několik jednotek milionů korun nebo systémová podpora zajišťující návštěvnost školních skupin. S tím jde ruku v ruce doporučení školám ze strany jejich zřizovatelů a MŠMT k návštěvě těchto center, neboť se nejedná jen o běžný školní výlet, ale naopak o zážitkovou formu vzdělávání,“ uvádí ředitel Hvězdárny a planetária Brno a člen Senátu Parlamentu České republiky Jiří Dušek.

Nadchněte děti pro vědu

„Science centra jsou klíčová pro získávání dalších generací kvalifikovaných a nadšených lidí pro vědu, výzkum a inovace, a tím i pro pokročilou ekonomiku. Taková věc se buduje dlouho, stojí hodně peněz a má velmi kvalifikované pracovníky. Zničit se to ale může během chvilky,“ připomíná předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Věda najde řešení pro stávající i budoucí problémy lidstva, udělejte pro to něco — vezměte své děti a vnoučata a navštivte své science centrum,“ vyzývá nejcitovanější žijící český vědec Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka