Česká pošta zavádí na Třebíčsku poštovní autobusy. Jde o pilotní projekt v rámci republiky

17. září 2013

Česká pošta bude na Třebíčsku společně s balíky a dopisy vozit také lidi. Má na to speciálně upravené mikrobusy, takzvané postbusy. Je to pilotní počin v rámci celé České republiky. Pošta se to rozhodla poprvé vyzkoušet právě na Třebíčsku. Úplně první postbus vyrazí na začátku října do Lipníka. Třebíčský odbor dopravy právě dnes vydává povolení a obyvatelé Lipníka se na to už těší.

Podle nezávislého starosty Josefa Novotného budou postbusy jednoznačně ku prospěchu. Zastupitelstvo už jejich provoz podpořilo.

„Spojů tam ubývá samozřejmě, už jich je tam podstatně míň, než bývalo,“ říká Novotný.

Česká pošta tím navíc nic neztratí, upozorňuje mluvčí pošty Ivo Mravinac. „A protože tam stejně jezdit musíme, tak nás nic nestojí, když někoho s sebou vezme, a naopak ten nám za to ještě něco málo přispěje.“

Za kilometr ujetý v postbusu budou cestující platit korunu. To je přibližně polovina toho, co se platí v běžných linkových autobusech.

„Tranzit, který vozí balíky, by současně byl upravený tím způsobem, že by mohl vozit lidi,“ vysvětluje starosta Lipníka.

Na postbusy se už těší také Jana Macháčková. „Já potřebuju spoje, nemám auto. Takže pro mě to bude výhoda, já to ocením,“ říká žena.

Pokud se na Třebíčsku vše osvědčí, pošta bude postbusy zavádět také do ostatních krajů v České republice. Na Třebíčsku má první postbus vyjet už na začátku října.

autor: Michal Malý
Spustit audio