Česká dráhy zaplatí za zpoždění. Jen u drahých jízdenek

12. prosinec 2011
Zprávy z

Dražší jízdenky, změny v jízdních řádech, odškodnění za zpoždění vlaků, nové slevové karty, zvýhodněné skupinové jízdné. I to jsou změny, ve který je třeba se od 11. prosince zorientovat.

České dráhy nově zavedly vyplácení náhrady za zpoždění vlaků. Poměrnou část jízdného nedostanou cestující vyplacenou v hotovosti, ale formou slevy při dalším nákupu jízdenky na vlak. V případě, že se vlak zpozdí 60 minut a více, dostanete zpět 25% hodnoty jízdného - ale jen v případě, že cena jízdenky přesahuje 400Kč. V případě, že se vlak opozdí o více než dvě hodiny, dostanete zpět celou polovinu ceny jízdenky. Opět ale pouze v případě, že její hodnota při placení u pokladny byla vyšší než 200 korun.

Cestování vlakem je také od neděle opět dražší. České dráhy ke zdražování donutilo zvyšování DPH, které nás čeká v příštím roce.
Cena do dvaceti kilometrů se zvyšuje o korun. Nad dvacet kilometrů jde o haléřové položky za každý ujetý kilometr.

Nově je zavedená také IN-karta. Za 150 korun s ní ušetříte na svém jízdném 20% z ceny.

Změny, platné od 11.12. 2011 považuje Krajské centrum osobní dopravy v Jihlavě za relativné nejlepší možné. Devět úplně zrušených rychlíků a 15 se značným omezením. Takový byl původní plán ministerstva dopravy pro Vysočinu, který měl být zrealizován tento týden. Zástupcům Krajského úřadu se toto hrozivé číslo podařilo usmlouvat na pouhé čtyři zrušené vlaky. Smířit se například musíme s částečným zrušejí spojů na trase Jihlava-Pardubice. Nejvyzmnější změnou ve vlakových spojích kraje je přesunutí prvního ranního vlaku Havlíčkův Brod-Brno z půl osmé na půl šestou. Jeden z nejvyužívajších spojů tak má nabídnout cestujícím více času na dopravu do školy nebo práce v moravské metropoli.

autor: ost
Spustit audio