Češi dluží rekordních 2,1 bilionu korun. Půjčují si hlavně na bydlení a auta

3. prosinec 2017
Zprávy z

Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl nového rekordu. Na konci třetího čtvrtletí letošního roku šlo téměř o 2,1 bilionu korun. Meziročně tak dluh narostl o devět procent. Vyplývá to z údajů bankovního a nebankovního registru klientských informací.

Hlavním důvodem, proč dluhy rostou, jsou hypotéky. A nejde jen o to, že by lidé chtěli v minulých měsících ještě využít nízkých úrokových sazeb, ale ceny nemovitostí rostou, a tak logicky rostou i částky, které si lidé na nové bydlení půjčují.

Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací, očekává, že zadlužení dál poroste.

„Ta částka vypadá, že je vysoká, ale zase až tak vysoká není. Problém je v tom, že není úplně vhodné srovnávat zadlužení Čechů s ostatními zeměmi, protože každá ekonomika má úplně jinou situaci. Třeba Němci jsou více zadlužení, ale zase si rychleji vydělají na to, aby dluhy splatili. Ještě nejsme určitě na vrcholu, zadlužení obyvatel určitě poroste,“ popsal.

Kromě bydlení si lidé podle Rajla nejčastěji půjčují peníze na koupi auta.

Přestože roste zadluženost, problémových dluhů paradoxně ubývá. Dluh ohrožený nesplácením meziročně klesl o 14 procent a dostal se k hranici 40 miliard korun. Ekonomice se nyní zkrátka daří a také mzdy poměrně výrazně rostou.

Jak ale připomíná právnička Alena Doubková z Poradny při finanční tísni, mnoha Čechům chybí rezerva na horší časy. „Většina našich dlužníků nemá vytvořené vůbec žádné finanční rezervy a potom jakýkoliv výpadek jejich příjmů znamená problém se splácením, které se, čím déle splácení trvá, kumulují, až se mohou stát pro dlužníka neřešitelné.“

Hypotéky bez rizika

Nejrizikovější jsou podle právničky Doubkové krátkodobé půjčky. „Půjčky, kde máte splatit určitou částku jednorázově, například ve lhůtě třiceti dnů. Ledaskdy si dlužník neuvědomí, že když si půjčuje určitou částku právě proto, že potřebuje zaplatit splátku, samozřejmě nebude mít další měsíc na zaplacení splátky původní.“

Naopak hypotéky tak rizikové nejsou. Jednak dluh je z velké části krytý hodnotou nemovitosti, navíc u hypoték je běžné jejich pojištění.

Nejproblematičtějšími regiony překvapivě nejsou ty, kde mají lidé dluhy nejvyšší. „Obyvatelé Prahy jsou na tom velmi dobře, i přestože v průměru dluží nejvíce, tak se k těm úvěrům chovají nejlépe. Je to samozřejmě dáno i tím, že v Praze je vyšší průměrná mzda. Lidé si více vydělávají v Praze než v jiných regionech. A samozřejmě v regionech, kde jsou dlouhodobé problémy třeba i v rámci osobních bankrotů a dalších ukazatelů, dochází sice i ke snižování toho ohroženého dluhu, ale vykazujeme tam vyšší podíly,“ vysvětlil Rajl.

Spustit audio