Čerstvé mléko přímo z dojírny? Zájem lidí na Vysočině stále klesá

4. červenec 2019 06:00

Čerstvé mléko do bandasky - dříve obvyklá záležitost, dnes spíš rarita. Lidé z jihovýchodu Vysočiny ale takovou možnost mají.

Pro čerstvě nadojené mléko jezdí do družstva v Blížkovicích na hranicích s Jihomoravským krajem. I tam si ale všímají, že zájem postupně uvadá.

„Jenom se podojí, což trvá do deseti minut, a zas na stáj, na ležení, na žrádlo, tady stráví na dojírně minimum času,“ vysvětluje zootechnik Ivo Pospíchal. 

Dvakrát týdně…

Statek z hranic Vysočiny a Jihomoravského kraje dvakrát týdně prodává čerstvě nadojené mléko zájemcům přímo do přinesených bandasek. Pravidelně si pro něj chodí i Eva Lysá Vacková. „Jsme jiné mléko než od krávy nikdy nepili. Je chutnější, báječnější. Za protektorátu jsme fasovali všechny potraviny na lístky. Zvlášť čtvrt litru pro dítě a osminku pro dospělou osobu. To bylo všechno, co jsme si mohli dovolit.“

Mléko do mlékárny

„Když dodáte mléko do mlékárny tak mlékárna si z toho vytáhne, co potřebuje na výrobky. Něco tam nechá a zbytek prodává jako mléko. Takže to jsou z toho vytažený látky.“ I to je podle Ivo Pospíchala důvod, proč družstvo mléko přímo od krav nabízí.

Zájemců ubývá

„ Sem tam někdo přijde, nepravidelně. Poslední rok, dva víceméně chodí stálí zákazníci, většinou místní, i pár z okolí, co jsou zvyklí. Ale není to nic pro podnik výdělečného, už to bereme jako charitu.“

Blížkovické družstvo je jedno z posledních, které takovou službu lidem v regionu nabízí. Boom zájmu o čerstvé mléko má už Vysočina za sebou. Ještě před pár roky se přitom v kraji ve velkém otevíraly automaty na čerstvé mléko. Teď se zase ruší.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio