Celerová letní polévka

Aroma celeru je dané obsahem éterických olejů, které umějí chránit i náš zažívací trakt před různými nevítanými mikroorganismy.                

Suroviny:

4-5 stonků řapíkatého celeru

2 mrkve

hrst fazolových lusků

sůl nebo bujónová kostka

Postup:

  1. Celerové řapíky nakrájíme – a pokud jsou konce dřevnatější, odkrojíme je vcelku a dáme do polévky aspoň vyvařit, pak je odstraníme.
  2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka, fazolové lusky nakrájíme na menší kousky.
  3. Všechnu zeleninu zalijeme vodou, podle chuti osolíme nebo přidáme bujonovou kostku a uvaříme. Na talíři můžeme ještě zdobit celerovou natí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.