Čekárny alergologů jsou opět plné lidí

15. listopad 2012
Zprávy z

Čekárny alergologů - nejen v našem kraji - jsou opět plné pacientů. Nastala totiž nejvhodnější doba na kožní testy a na případný začátek očkování.

Právě v těchto dnech je nejvhodnější čas na kožní testy u alergologů. U většiny lidí je na podzim nemoc v klidovém stádiu a při testování tak nehrozí nežádoucí reakce.

Alergiemi na Vysočině trpí tisíce pacientů - od kojenců až po důchodce. Řadě z nich vadí jarní pyly. Jako například Markétě Kvapilové z Jihlavy. "Nejhorší je to asi v tom dubnu, kdy všechno začíná kvést. Denně klidně posmrkám deset balíčků papírových kapesníků. Někdy je to opravdu k nesnesení, svědí mě nos a oči. Zkoušela jsem také injekce, ale i na ně jsem byla alergická. Musím tak vystačit s léky, které nezabírají tak jak bych si přála," postěžovala si Regionu mladá maminka.

Podle jihlavské lékařky Ivy Pernicové by lidé neměli jakékoliv kýchání a pokašlávání podceňovat. Pokud mají na alergii jen malé podezření, měli by na testy určitě dorazit. "Pokud se alergie nezachytí včas a nenasadí se správná léčba, může se onemocnění rozvinout. V některých případech to dospěje až tak daleko, že pacient trpí astmatem. Kožní testy teď na podzim jsou proto opravdu důležité," upozorňuje alergoložka.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio