Bývalý hokejista Padělek dostal za pojistný podvod tři roky s podmínkou

7. duben 2014
Zprávy z

Bývalý hokejista Ivan Padělek odešel od Okresního soudu v Jihlavě s podmínkou. Společně se dvěma lékaři se dopustil pojišťovacích podvodů. Rozsudek není pravomocný, všichni tři odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání.

Padělkovi udělil soud tříletý trest s podmínečnou dobou čtyř let, lékaři Ladislav Čepera a Michal Kašpar dostali dva roky s dvouletou podmínkou.

Podle státního zástupce Kamila Špeldy ale mohl být jejich trest nižší, pokud by se obžalovaní k podvodům přiznali.

„Skutečně to pro ně mohlo skončit mnohem příznivějším způsobem, pokud bylo naznačeno upuštění od potrestání. I takovou alternativu si lze představit v krajním případě,“ řekl Špelda.


Někdejší hokejový útočník Ivan Padělek je odchovancem jihlavské Dukly. V minulosti hrál například ve Vsetíně, Vítkovicích nebo v ruském Chabarovsku.

Podle spisu Ivan Padělek podvodně uzavřel 40 pojišťovacích smluv a přikládal k nim lživé zdravotní posudky. Ty mu podepisovali a razítkovali odsouzení lékaři z brněnské fakultní nemocnice, kteří přitom klienty často ani neviděli. Jako zcela zdravého tak například označili muže s jednou ledvinou.

Po úspěšném uzavření smlouvy, která obsahovala falešné údaje o zdravotním stavu lidí, pak Padělek získal provizi. Pojišťovnu tak připravil o dva miliony korun.

Sám Padělek trvá na své nevině a zároveň tvrdí, že peníze z provizí se podle něj rozdělovaly mezi celý tým pojišťovacích agentů a sám získal maximálně polovinu z utržených peněz. Vinu odmítali i oba lékaři, podle jejichž verze za vyšetření Padělkových klientů dostali pouze poplatek 250 korun.

autoři: Petr Palovčík , dka
Spustit audio