Byl 31 let policistou. Teď radí mladým, jak s policií jednat

16. leden 2012
Zprávy z

Studenti z Vysočiny se učí, jak se chovat k policii a naopak. Bývalý policista Antonín Křoustek se rozhodl, že začne objíždět teenagery a přiblíží jim nejen práva strážců zákona, ale také jejich povinnosti.

Z vlastní vůle a ve svém čase se rozhodl své zkušenosti zúročit, a tak za dva měsíce besedoval na středních školách Vysočiny s více než tisícovkou studentů. "Na území našeho kraje vzniklo občanské sdružení Nebojte se policie. Chceme slušným mladým lidem ukázat, jaká je realita života. Můžou se stát obětí trestného činu, ale kdykoliv jindy se samozřejmě můžou dostat do kontaktu s policií. Nemusí se jim přece kvůli tomu rozklepat kolena. Samozřejmě, je nutné policisty respektovat, ale v případě, že nebudou postupovat správně, musí se mladí umět bránit," říká Antonín Křoustek, který kvůli této aktivitě založil občanské sdružení. V tuto chvíli objíždí střední školy, kde s teenagery beseduje a shledává se s velmi kladným ohlasem i díky svému přístupu. "Jednatřicet let jsem byl policistou, pak jsem učil na policejní škole. Kontakt s mladými potřebuju, chybí mi. A když vidím tu zpětnou vazbu, dodává mi to energii," říká plukovník ve výslužbě.
Všichni mladí se mohou o pomoc při jednání s policií obracet na pana Křoustka i písemně na adrese: nebojtesepolicie@seznam.cz

0:00
/
0:00
autor: ost
Spustit audio