Budišov prohrál s Třebíčí spor o 110 milionů korun, částku žádal za zmařenou dotaci

19. duben 2013

Spor Budišova a Třebíče dnes vyvrcholil u soudu. Městys Budišov žádal po Třebíči 110 milionů korun za zmařenou opravu svého zámku. Třebíč totiž vystoupila ze společného projektu Bono-Publico, a tím znemožnila získání dotace i Budišovu. Okresní soud však dnes rozhodl, že Třebíč nic nezákonného neudělala. Budišov ještě zváží odvolání.

Třebíč ze společného projektu vystoupila po aférách kolem dnes už zesnulého budišovského starosty Péti. V době, kdy Péťa seděl ve vazbě a byl podezřelý z nadhodnocení celého projektu a machinací s evropskými dotacemi, se vše posunulo. Obě města logicky nemohla dotaci čerpat, protože byla pozastavena.

Na provedení stavby tak už po znovu uvolnění dotace nakonec zbýval jen asi rok a Třebíč tvrdí, že vystoupila pro to, že by se práce, tedy opravy dvou zámků, v Třebíči a Budišově nemohly v tak krátkém čase stihnout. Budišov naopak oponuje tím, že se vše stihnout v termínu dalo.

Právní zástupce městyse hned po skočení soudu řekl, že Budišov ještě zváží, zda se proti verdiktu odvolá. Nejdříve chce počkat na písemné vyhotovení dnešního rozsudku a potom teprve zváží, jestli má smysl se odvolávat nebo ne.

Další postup bude muset určitě ještě také schválit zastupitelstvo obce, protože už teď bude muset Budišov hradit soudní výlohy v řádech několik set tisíc korun a v případě dalšího prohraného soudního sporu by se tato částka ještě pochopitelně navyšovala.

Na druhé straně jistá šance, že by Budišov u odvolacího soudu uspěl, tu je a i právník Třebíče připouští, že by napodruhé mohlo vše dopadnout jinak.

Zámek Budišov

Pro Třebíč vítězství u soudu znamená především to, že místní lidé nebudou chodit potmě. Podle některých zastupitelů by totiž prohra Třebíče a splácení více než stomilionového dluhu také mohla znamenat, že se přestane v okrajových částech města svítit nebo že nebudou prostředky na sečení trávníků a údržbu zeleně či posyp chodníků.

Byl by to každopádně doslova fatální zásah do městského rozpočtu, jehož roční objem činí pouze něco málo přes 700 milionů korun.

Velká část obyvatel Budišova ještě včera věřila, že městys soudní spor vyhraje. Druhá část si myslí, že městys vůbec neměl s městem Třebíč do takového sporu jít. Aby se městys soudil s městem, zvlášť když patří do jeho správního obvodu, není úplně obvyklé a podle celé řady Budišovanů by tu měl spíš fungovat partnerský vztah založený na vzájemné pomoci a spolupráci, a ne soudních rozepřích.

autor: Michal Malý
Spustit audio