Brtnice se stala hlavním městem kávy. Výstava dokládá pití černého nápoje přímo v obci a jejím okolí

9. listopad 2015
Zprávy z

Dům Valdštejnů v Brtnici je plný kávy a všeho, co s ní souvisí. Dobrovolníci si od místních obyvatel vypůjčili mlýnky, staré obaly, kávovary. Jsou i přes sto let staré. Výstava, která potrvá do konce listopadu, je dalším exponátům otevřená. „Naše výstava je živá. Máte-li doma, cokoli, co se týká kávy, přineste nám to,“ vyzývá pořadatelka výstavy Iveta Machátová.

„Napadá mě: jsem na výstavě kávy a je možné si dát kávu?“ Na to se reportér Daniel Zach ptal přímo na výstavy Ivety Machátové. „Při vernisáži jsme tu měli dočasnou kavárničku, chystáme další akce, které budou i s kávou,“ odpověděla.

Kávu si mleli i trampové

Výstava v domě Valdštejnů mapuje historii pití kávy především v okolí Brtnice. Zajímavé jsou především mlýnky, mnohdy staré sto let. Lidé je zapůjčili, budou je ale chtít vrátit, často je totiž stále používají. „Jsou různých typů. Od malinkého trampského, kde je dokonce napsáno tramp, je tedy skutečně pro trampy,“ popisuje jeden z vystavených předmětů. Mlýnky bývaly i dřevěné.

Iveta Machátová se starým mlýnkem na kávu

Cenné exponáty jsou nezřídka kdy z výměnků, kde dožívala nejstarší generace rodin a po nich zbyly doslova skvosty. „Tady jsme kromě kafemlýnku našli i starý obal od kávy, standard směsi za dvanáct korun,“ směje se Iveta Machátová.

Výstava v Brtnici je otevřená do konce listopadu.

Mlýnky na kávu
autor: daz
Spustit audio