Bledule na Vysočině vítají jaro, desítka lokalit se zahalila do bíla

23. březen 2012
Zprávy z

Jarní Vysočina opět nabízí velkolepou podívanou - na některých místech začaly rozkvétat tisíce bledulí. Míří za nimi rodiny s dětmi, ale také obchodníci, kteří chráněné bledule trhají ve velkém. Ochranáři jsou proto v pozoru.

Bledule už rozkvétají například ve Světnovském údolí u Žďáru nad Sázavou. "Zatím ale teprve začínají, jsme přeci jen v chladnější lokalitě a místy je ještě sníh," poznamenal starosta Světnova Pavel Štefan. Světnovské údolí má rozlohu asi 2,5 hektaru a bledule raší téměř na každém kroku.

Asi nejznámější lokalitou, kde bledule rostou, je na Vysočině Ransko na Havlíčkobrodsku, které proto velmi hlídají ochranáři. Umisťují tam i varovné cedule proti "trhačům". "Už jsme v minulosti řešili případy, kdy lidé trhali bledule kvůli prodeji," konstatuje Josef Řečický ze správy CHKO Žďárské vrchy. Pokuta pro jednotlivce je v řádech tisíců, pro podnikatele desetitisíců korun. Dalším velmi oblíbeným místem, kde už jsou bledule v plném rozpuku, je Chlébské na Bystřicku. O víkendu tam chodí i stovky lidí a hasiči tam dokonce pravidelně otevírají stánek s občerstvením.

Starosta Světnova Pavel Štefan a Josef Řečický ze správy CHKO Žďárské vrchy ve Světnovském údolí, kde rozkvétají bledule
Světnovské údolí je přírodní památkou, podle toho by se tam lidé měli chovat

Větších lokalit, kde rostou bledule, je na Vysočině devět. Tradiční jarní podívanou nabízí také Hroznětínská louka u Číhoště, bledule rostou také pod Křemešníkem mezi Vyskytnou a Sázavou, u Obrataně, u Štěměch, v rezervaci Jechovec u Staré Říše nebo na Pražákově louce u Nepomuků.

autor: Daniel Burda
Spustit audio