Bílá tma, led a auta létající vzduchem. Před pěti lety zažila D1 největší hromadnou havárii v Česku

20. březen 2013
Zprávy z

Dálnice D1 má dnes jedno smutné výročí - přesně před pěti lety se tam stala největší hromadná nehoda v historii Česka. Na 100,5. kilometru ve směru na Prahu se tehdy ve sněhové vánici srazilo přes 200 aut.

Nejvytíženější česká komunikace se před pěti lety proměnila v jedno velké parkoviště.

„Jablko by tam nepropadlo. Bylo tam auto na autě,“ vystihuje trefně obrovskou hromadu aut policista Zdeněk Fišer, který tehdy u nehody zasahoval.

Toho dne dopoledne se rychle měnilo počasí. Silné sněžení s pověstnou bílou tmou střídalo slunce.

„Bílá mlha, hodně sněhu, rychle se to uklouzalo, led a bylo to. Silnice okamžitě namrzla a už jenom létala auta kolem,“ popisovali před pěti lety své zážitky přítomní řidiči.

Jako zázrakem při obří kolizi aut, kamionů a autobusů nikdo nezemřel. Několik lidí se ale zranilo. Na místě byly desítky hasičů, policistů a zdravotníků, přilétaly vrtulníky.

Zdeňka Fišera překvapilo, jak hezky se k sobě lidé chovali. „Na to, kolik tam bylo havarovaných aut, tak se k sobě chovali hrozně ohleduplně. Kolikrát si lidé u nehod vymýšlejí, ale tady ne. Všichni třeba uznali svoji chybu,“ vzpomíná policista.

Ti, co nebourali, zůstali dlouhé hodiny v koloně

Za nehodou se vytvořila desítky kilometrů dlouhá kolona. Někdo se otočil, jiní couvali k nejbližšímu sjezdu. Mladá řidička se tehdy bála něco takového podniknout.

„Hrozný pocit. Nevíme, co je před námi, a teď tady máme čekat plno hodin. Doma děti, přítel. Vůbec nevíme, řekli nám, že to má trvat až osm hodin,“ říkala.

Hasiči po několika hodinách prořízli svodidla a osobní auta pustili v protisměru dál na Prahu. Kamiony ale stály na svých místech až do noci.

autoři: mik , dka
Spustit audio