Bibliobox za dvacet tisíc korun udělá od března radost čtenářům ve Vrchlabí

21. únor 2018 10:15

Stalo se vám někdy, že jste přišli do knihovny vrátit vypůjčené tituly a narazili jste na zavřené dveře? Vedení vrchlabské knihovny tomu chce zabránit a tak přichází pro čtenáře s novinkou. Takzvaný bibliobox je větší plechová schránka, která bude začátkem března ve Vrchlabí. 

Vedení knihovny chce vyjít vstříc čtenářům, kteří nestíhají otevírací dobu. Budou mít možnost do boxu vypůjčené knihy kdykoli vložit. Pracovnice je pak vyzvednou a označí jako vrácené.

Už za pár dní se na budově městské knihovny objeví box připomínající schránku na dopisy. I když trošku větší.

„Plechová velká hnědá schránka. A bude tam určitě i popis. Takže to nebude nic složitého," vysvětluje ředitelka knihovny Soňa Kupcová.

Jde o takzvaný bibliobox. Díky němu budou mít čtenáři možnost vrátit půjčené knihy nebo časopisy v podstatě kdykoli.

„Nejsme knihovna, která je otevřené 24 hodin, 7 dní v týdnu. Máme v úterý a ve čtvrtek zavřeno. Takže to je možnost, kdy budou moct čtenáři knížky vrátit i v těchto zavíracích dnech. Bude to instalováno u vchodu do dětského oddělení," vysvětluje Soňa Kupcová.

Knihy – knížky – knihovna

A doplňuje, že není možné rozšířit otevírací dobu, proto zvolili cestu biblioboxu. A navíc pracovnice knihovny doufají, že se jim tituly budou vracet včas a oni nebudou muset posílat tolik upomínek jako dosud.

„Vyjdeme vstříc čtenářům, kteří bohužel narazili na zavřené dveře a zase se museli s knihami vracet domů. Je to taková služba pro ně navíc. I pro nás, že se nám knihy vrátí včas," říká Soňa Kupcová.

Lidé tuto novinku vítají

„Hlavně je to úspora času. Lidé nejsou odkázáni na to, kdy je knihovna otevřena. Mohou to tam donést vlastně kdykoliv. Večer, o víkendech. Jak jim to vyhde," říká Roman Brána.

knihovna, knihy, literatura

Eva Mejsnarová má osmiletou vnučku, která je prý v knihovně jako doma. Někdy však kvůli škole nebo kroužkům musí návštěvnu odložit: „Myslím, že je to dobrá věc. Vnučka miluje Martínka. To je nějaký soubor knih. Ale nikde to nemají. Tak si to chodí půjčovat do knihovny."

Plechová schránka přijde knihovnu zhruba na dvacet tisíc korun.

Spustit audio

Související